Därför har ungdomshänget i Haninge C ökat

Många ensamkommande och nyanlända ungdomar hänger i Haninge centrum i timmar nästan dagligen i brist på annat att göra. Det visar en kartläggning som Haninge kommun gjort.

  • Publicerad 15:00, 14 aug 2018

Det är skolstarttider i Haninge – något som också väntas märkas i Haninge centrum.

För i stället för läxor, fotboll eller fritidsgårdshäng, så är det många ungdomar som spenderar sin lediga tid vid Mcdonalds i Haninge centrum.

Mitt i har tagit del av en sammanställning som Haninge kommun gjorde efter sin riktade insats mot ungdomshänget i Haninge centrum under januari och februari tidigare i år.

Håltimmarna lockar elever

Kartläggningen visar att antalet ungdomar i åldern 13 till 19 som hänger i Haninge centrum ökat.

Att fritidsgårdarna i kommunen numera håller stängt för ungdomar över 12 år mellan klockan 15 och 18 på dagen, och att föreningen X-Cons Haninge, har stängt sina öppna lokaler i Handenterminalen anges som stora orsaker.

Till saken hör också att Mcdonalds och den intilliggande godis- och tobaksbutiken rent naturligt attraherar stora mängder ungdomar.

Beskrivs som ”riskgrupp”

På Riksäpplets gymnasium vittnar ungdomar på introduktionslinjen om att alla håltimmar och schemaluckor gör att man söker sig till Haninge centrum.

Enligt kartläggningen hänger en grupp ungdomar nästan dagligen i centrum och under långa timmar.

Det rör sig om ensamkommande och nyanlända ungdomar över 18 år. Gruppen beskrivs som en ”riskgrupp” av kommunen.

Anen Makboul på socialtjänstens förebyggarteam i Haninge är förtegen kring sammanställningen när Mitt i ringer.

Laddat mobilerna – i butikerna

– Det finns saker att arbeta med, det är det jag kan säga, säger han.

Att mobilbutikerna tillåtit ungdomarna att ladda sina mobiler gör att många dessutom kunnat sitta och kolla film i flera timmar.

– Vi uppmanar våra butiker väldigt tydligt att inte låta ungdomar ladda sina telefoner hos dem då vi märkt att det skapar gängbildningar, säger Haninge centrums chef Malin Johansson till Mitt i.

Men behövs fler åtgärder?

– Vi måste tillsammans med berörda delar av den kommunala verksamheten verka för att gängbildningar av ungdomar inte skapas.

– Det är därför viktigt att det skapas meningsfulla saker för dem att göra. Under det senaste året har dock fler ungdomar i övre tonåren samlats i centrum och det har varit svårare att fånga deras intresse, säger Malin Johansson.

Fritidsgårdarnas nya öppettider i Haninge håller just nu på att utvärderas.