Därför har bron mellan Rinkeby och Ursvik inte öppnat

En 85 meter lång bro som går mellan Rinkeby och Stora Ursvik stod färdigbyggd 2017. Men det kommer dröja ända till 2022 innan människor får använda den – något som många i området tycker är konstigt.

  • Publicerad 05:00, 8 jan 2020

Bron mellan Rinkeby och Stora Ursvik fick nyligen Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris då den enligt motiveringen ”har öppnat för kontakter mellan två enklaver i en allt för segregerad del av staden”. Men det finns ett problem, bron har inte öppnat.

Stängd bro prisas – går inte att använda förrän 2022

Bron stod färdigbyggd 2017 men sedan dess har det stått ett stängsel och stora betongsuggor som ska hindra både cyklister, bilar och fotgängare från att ta sig över bron.

Ingen väg till bron

Anledningen till att bron inte har öppnat är att det inte finns någon väg som leder till bron på Ursvikssidan.

– Vi har ingen anslutning som går till bron på Sunbybergssidan. Gatorna ligger mycket längre in i Ursvik. Tanken är att det här ska vara klart när tvärbanans Kistagren är klar, 2022, säger Anna Sahlin som är projektansvarig för utbyggnaden av Ursvik.

Förutom att länka samman stadsdelarna ska bron göra att Rinkebyborna enkelt ska kunna för att ta sig till tvärbanan i Ursvik och att Sundbybergsborna enkelt ska kunna ta sig till tunnelbanan i Rinkeby.

– Tanken har sedan första början varit att länka samman bron med ett nybyggt torg, Ursvikstorget, dit tvärbanan kommer gå. När tvärbanans utbyggnad har försenats har även färdigställandet av bron gjort det, säger Anna Sahlin.

Fanns möjlighet att bygga 2017

Att bron kommer ha stått färdig i fem år innan den öppnas kan tyckas märkligt. Anna Sahlin menar att bron byggdes så pass tidigt då det fanns en möjlighet att bygga den utan några större komplikationer under 2017.

– Det är jätteskönt att den står där nu. Hade vi börjat bygga den samtidigt som vi bygger på Sundbybergssidan hade det ett kaos när vi ska leda om trafik och liknande, säger hon.

Tvärbanans Kistagren har redan försenats och om det projektet skulle försenas ytterligare så kan öppningen av bron också göra det.

”Det är märkligt”

Människor från både Rinkeby- och Sundbybergssidan tycker att det är konstigt att bron inte har öppnat. Helene Ntadu är en av dem.

– Det är märkligt att bron ska stå här så länge utan att man kan använda den. Vi bor på Ursvikssidan så det hade varit väldigt skönt att kunna gå över med bron. Men det blir förhoppningsvis bra när det öppnar, säger hon.

Ebba Modén tror att båda sidorna hade haft nytta av bron. Foto: Linus Lindgren.

Ebba Modén tycker också att det är konstigt att man inte kan använda bron.

– Det var ju bra att den byggdes när det fanns pengar och folk som kunde göra arbetet. Men det är synd att den står oanvänd. Jag kan tänka mig att det är väldigt många som skulle ha lycka av bron om den var öppen, säger hon.

Alldeles intill bron jobbar Asir Cigel i en grillkiosk.

– Jag snackade med killarna som byggde på bron. De sa att det är upp till Sundbyberg att göra klart på deras sida. Jag hoppas att det blir klart snart men det blir nog inte förrän 2022, säger han.