Åke Jansson med sin DC 3:a. Foto: Hege Hellström

Därför har Åke ett flygplan på tomten i Vallentuna

Ibland händer det att folk knackar på hos Åke Jansson på Väsbyvägen. De undrar alla samma sak: Varför står det ett flygplan bakom Åkes hus?

  • Publicerad 14:30, 27 apr 2018

Åke Jansson har en lång karriär som pilot bakom sig. Vid 77 års ålder har han förvisso gått i pension, men flyger gör han fortfarande. Och passionen för flygmaskiner är lika levande nu som förr.

De som knackar på av nyfikenhet hemma hos Åke Jansson blir inte besvikna. Planet som står på fältet bakom huset är en gammal DC3:a med en minst sagt rik historia. Det byggdes ursprungligen i USA för över 70 år sedan, och var bland annat med i Normandie under Dagen D, som det enda planet av sin sort som var med där.

1977 köpte Åke Jansson planet av det kanadensiska flygvapnet. Han flög med det i Afrika under flera år då han jobbade för det kongolesiska flygvapnet. När han återvände till Sverige fick planet följa med.

I Sverige finns i nuläget endast två stycken plan av denna modell i bruk. Åke Jansson flyger fortfarande med planet på somrarna. Det har bildats en stödförening till förmån för planet för att kunna hålla det i bra skick.

– Vi gör gruppflygningar då och då till London eller Paris, berättar Åke Jansson.

Att föreningen består av eldsjälar och flygfantaster är uppenbart, då flygningarna kostar en hel del. Planet drar 400 liter flygbensin i timmen, vilket innebär att en flygtur kostar runt 20 000 kronor i timmen.

– Ja, det är lite dyrt, men det här går inte att jämföra med någon slags Ryanair-resa. Sedan är vi runt 18 fantaster som delar på det, det blir ändå okej, säger Åke Jansson.

Totalt äger Åke Jansson åtta plan. I Rosendals industriområde har han en egen verkstad, där han spenderar det mesta av sin tid med att renovera flygmaskiner. Just nu är han extra exalterad, berättar han, eftersom han kommit över en flygmaskin som Carl Gustaf von Rosen, en av pionjärerna inom svenskt flyg, ska ha flugit i Biafra för många år sedan.

Vad gäller de spontana besöken tycks han mest road.

– Vi är inte ett öppet museum, men visst är folk välkomna. Det pågår inga hemligheter här, säger han.

Åke Jansson vill passa på att bjuda in till flygdagen som ordnas av Lions och Vallentuna aviatörförening den första helgen i september.

– Det är helt ideellt arbete och pengarna går till välgörenhet. Det är tacksamt att hålla på med. Skriv att vi vill ha fler medlemmar både i Lions och Aviatörföreningen, säger Åke Jansson.