Stängt. Midgårdsbadets utedel håller stängt denna sommar också. Foto: Mikael Andersson

Därför håller utebadet stängt

Det blir inget badande på Midgårdsbadets utedel i år heller. Den delen håller stängt av säkerhetsskäl då förvaltningen känner oro för trängsel.

  • Publicerad 09:00, 8 jun 2021

Grundtanken är att det är individernas ansvar att hålla avstånd och följa de restriktioner som finns.

Under vanliga sommarmånader brukar ungefär 2 000 personer om dagen besöka utebadet. Så många skulle inte få komma in i år med anledning av pandemirestriktioner.

Men trots det känner Sigtuna kommun att det kan bli svårt att garantera säkerhetsavstånd så att trängsel inte uppstår, framförallt vid entréer, duschar och omklädning.

– Det största problemet är köbildning vid insläppet och även utanför badet. Där känner förvaltningen att det kommer att vara svårt att hantera det här. Så deras rekommendation är att vi inte öppnar, säger Lars Björling (SfS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, till Mitt i.

Därmed håller utedelen på det populära badet stängt även i år.

– Vi går på säkerhetsprincipen helt enkelt. Och sedan är det så här att myndigheter har inte kommit ut med en tydlig rekommendation. Vi får leva med detta ett år till, säger Lars Björling.

Hade behövt starta tidigare

För att badet skulle kunna öppna till sommaren hade arbetet med bassängerna, reningssystemet och andra tekniska delar i driften behövts starta redan i februari. Men när kommen har väntat på besked från myndigheterna om hur restriktionerna kan komma att se ut har detta inte kunnat göras.

Enbart de olika processer som behövs för att inte anläggningen ska skadas har hållits igång. All övrig planering har pausats. Förvaltningen tittar på om det är möjligt att starta det större underhåll som är planerat till Midgårdsbadet tidigare, då det ändå håller stängt.

Kommunen hänvisar i stället till några av Sigtunas strandbad.

– Där lägger vi in resurser och markerar upp hur man ska hålla avstånd. Vi kommer att ha badvärdar på plats som håller koll och informerar.

Till de fyra kommunala strandbaden ligger medel i budget för att även fräscha upp på vissa platser.

– Hinner vi ska vi bland annat se till att vi får till en bryggsektion på Sjudargårdsbadet.

Vad händer om det blir för trång på strandbaden?

– Grundtanken är att det är individernas ansvar att hålla avstånd och följa de restriktioner som finns.

Restriktioner på badplatsen

Då Midgårdsbadets utedel hållet stängt finns fyra kommunala strandbad i Sigtuna.

Steningebadet, Sjudargårdsbadet, Rosersbergsbadet och Munkholmsbadet.

Badvakter på plats och markerar hur man ska hålla avstånd, men det är individens ansvar att undvika trängsel.

Kommunen rustar upp strandbaden. Bland annat genom en ny brygga på Steningebadet om tid finns.

Visa merVisa mindre

Polisen söker vittnen efter mordet

Nyheter Fortfarande ingen gripen: "Flera personer inblandade" En tonåring blev mördad vid Märsta båtklubb i början på mars. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet.måndag 14/6 12:24

Ny lägstasiffra i antalet smittade

Nyheter Sigtuna fortfarande en bit efter i vaccineringstakt Vaccineringstakten är fortsatt hög och smittspridningen låg i norrort, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Umgås i en så liten krets som möjligt" uppmanar Anders Tegnell.fredag 11/6 10:26

De prisas för forskning om historien

Nyheter Ragnar och Bo har grävt upp Sigtunas okända historia Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.torsdag 10/6 15:40

Sjuksköterskestudent gav tio gånger för hög dos

Nyheter Anmäls. Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler misstaget. En patient på Danderyds sjukhus fick vårdas flera dagar extra efter att ha fått en för hög insulindos av en student. Nu lex Maria-anmäls händelsen.tisdag 8/6 11:30