Sverige mest trafikerade väg är Essingeleden där det varje dygn passerar minst 160 000 fordon. Föga förvånande sker det ett stort slitage på vägbanorna, som måste underhållas.

– Främst gäller det broarna och skarvarna på vägen som behöver underhåll. Essingeleden är en konstruktion på broar och det finns många skarvar vi måste fixa till löpande, säger Bengt Olsson, presschef Trafikverket.

Arbetet sker främst nattetid, men antalet körfält kommer variera under sommaren.

https://www.mitti.se/nyheter/irene-svenonius-m-fastnade-i-slukhal/repufj!qxuQZhVa7qVlXbcdkg42gw/

Många stora jobb

Trafikverket genomför ett flertal riktigt stora arbeten i Stockholmsområdet just nu. Det som sker med Förbifarten vid Kungens kurva och Häggvik berör många trafikanter, men även arbetet med Skurubron och breddningen av E18 vid trafikplats Arninge väntas påverka i stor omfattning.

Varför görs det så mycket under sommaren?

– Det främsta skälet är inte att trafiken minskar. Mycket av underhållningsarbetena är svåra att göra under vintern. Det måste vara varmt. En ytbeläggning håller betydligt bättre när det görs i högre temperaturer, säger Bengt Olsson.

Påverkas inte av corona

Enligt Trafikverket har i stort sett inga av deras trafikprojekt påverkats negativt under pandemin. Alla planerade arbeten har kunnat genomföras. Det gäller även i sommar.

– Antalet jobb som är planerade i Stockholm är i stort sett lika många som i fjol.

Finns det något ställe man verkligen bör undvika i sommar?

– Det man alltid bör fundera på är om man verkligen behöver köra bil in i citykärnan, men det är ju inget unikt för den här sommaren. Det är alltid en fördel att parkera bilen och istället ta sig in med kollektivtrafiken, på ett coronasäkert sätt, avslutar Bengt Olsson..