Uffe Hylin är en av dem som slagit larm om vården i helgen. Foto: Åsa Sommarström

Därför fortsätter vårdkrisen efter julen: ”Blivit standard”

Personalen på sjukhusen måste få ledigt när det är storhelg – men sjukdom och olyckor tar aldrig semester. – Det har varit tufft hela helgen, och det bara fortsätter, säger Uffe Hylin. överläkare på Sös. För numera är även vardagarna ofta som röda dagar.

  • Publicerad 11:48, 14 jan 2020

Storhelger som den vi just lämnat bakom oss brukar kallas arbetstagarhelg, med många röda dagar.

Men för dem som jobbar i vården är det tvärt om. De som är i tjänst få slita för två, eller fler.

I år har vittnesmålen om kaos på akutmottagningarna varit många.

Frågan är när vi nått taket

Carina Hansen

Carina Hansen är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Södersjukhuset.

– Det har varit jätteansträngt. Sedan jag började som skyddsombud 2011 har det successivt blivit värre. Frågan är när vi nått taket, säger hon.

Fullt på akuten och överbeläggningar har blivit standard även på vardagar, enligt Carina Hansen.

Hon säger att situationer som ansågs som extremlägen för några år sedan är vardag numera.

– Vi har överbeläggningar i stort sett hela tiden. Det är så pass ansträngt att många av våra medlemmar inte orkar vara kvar i akutsjukvården, säger hon.

För låg grundbemanning

Problemet är enligt henne att grundbemanningen vid akutsjukhusen är så slimmad, att när röda dagar och semesterperioder infaller räcker inte personalen till för att täcka upp.

Dessutom finns inte personal på plats inom kommuner och hemsjukvård så att patienter kan skrivas ut.

Och på de geriatriska sjukhusen är det fullt. På måndagen väntade 80-90 patienter på en vårdplats där.

– Man måste bemanna så att det finns lite luft i systemet. Men nu lyckas akutsjukhusen varken rekrytera eller behålla personal, säger Carina Hansen.

Hundratals varslas

Tvärt om varslas nu 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 administratörer om uppsägning på Södersjukhuset. Lika många varslas på Danderyds sjukhus, och på Karolinska universitetssjukhuset 600 läkare och undersköterskor. Detta då sjukhusen inte klarar sina budgetar.

– Politikerna tar inte sitt ansvar för akutsjukvården. Siffermässigt har vi färre patienter som ligger inne, men de vi har är sjukare än förr och kräver mer personal runt om sig. Vården måste börja styras utifrån patienternas behov, inte antal, säger Carina Hansen.

Stängda vårdplatser

Dessutom kan inte alla vårdplatser hållas öppna, då det inte finns personal att bemanna dem. Men patienter som inte kan skickas hem läggs in ändå, med överbeläggning som följd.

Ilska över varsel – patienter i kö trots tomma sängar

Uffe Hylin, överläkare på Sös, kritiserade detta i ett Facebookinlägg före jul. Då låg nio patienter kvar på akuten i väntan på en sängplats.

Överbeläggningar på alla avdelningar

I söndags kväll lade han ut ett nytt inlägg: Alla avdelningar är överbelagda och på akuten finns det 17 patienter som behöver läggas in, skriver han. På måndag morgon var det 19 patienter som låg kvar.

– Nu är det bara en kvar. Men redan det är en för mycket, sade han till Mitt i på måndagseftermiddagen.

Det finns sängar men inte personal att bemanna dem med. Överläkare Uffe Hylin är kritisk. Foto: Åsa Sommarström.

Just då fanns 103 patienter inne på mottagningen, ett antal som blivit standard, berättar han.

– För tio år sedan fanns det inga patienter här på morgonen när man kom. Nu är det ett 50-tal därinne, varav 40 är kvar sedan kvällen innan.

Och förr var det tufft på storhelgerna, en numera bara fortsätter trycket, säger han.

– Vi ska vara glada att det inte slagit till med blixthalka, för då hade vi genast haft 25 frakturer här och det hade blivit riktigt illa.

Fakta

Krisen på akuten under jul- och nyårshelgen

1.

Region Stockholm riggade för en långhelg med 50-60 fler öppna vårdplatser än förra året, fler patienter som vårdas hemma via ASIH och jourläkarbilar som kör dygnet runt.

2.

Men det nya året började inte bra. Torsdag den 2 januari strejkade journalssystemet Take Care som akutsjukhus och vårdcentraler använder sig av. Dessutom krånglade det interna nätverket på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

På eftermiddagen gick Karolinska i Huddinge upp i stabsläge. Ambulanser styrdes om till andra sjukhus, och operationer fick flyttas vid behov.

3.

På trettondagsafton tillbringade Iréne Lindblad tillbringade 13 timmar på Södersjukhuset akutmottagning med sin 83-åriga mamma som fått proppar i båda lungorna.

”Det var som i en krigszon” sade hon i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

Larm inifrån Sös-akuten: ”Patienter som packade sillar”

4.

Chefläkare Johan Bratt summerade helgen:

”Vi har bra rutiner för att vårdgivare snabbt ska kunna hjälpa varandra när det uppstår problem men IT-störningarna ledde ändå till ett högt tryck, inte minst med tanke på att veckorna efter nyår ändå brukar vara tuffa i vården. Medarbetare och chefer på alla nivåer har gjort stora insatser för att ta hand om patienterna ändå”.

Visa merVisa mindre