Madeleine Tegström, en av spelarna Hammarby damfotboll. Foto: Sara Flodin

Därför försvinner Hammarby Damfotboll

Hammarby damfotboll läggs ner och damspelarna får samsas med herrarna i Hammarby IF i stället. Det föreslår föreningen och kallar till ett extra årsmöte.

  • Publicerad 11:21, 21 okt 2016

Klockan 18.00 den 10 november har Hammarby Damfotbolls styrelse kallat sin medlemmar till en extra årsstämma i Gula villan på Kanalplan.

Orsaken är alltså att man vill lägga ner Hammarby Damfotboll som förening och i stället tillhöra Hammarby IF – precis som herrlaget.
– Jag är jättepositiv. Det känns bra av många anledningar, inte minst för att det finns en så stor entusiasm från herrarna, säger Olof Unogård, tränare för Hammarby Damfotboll.

I våras gick flera av Hammarby damfotbolls ungdomslag över till Hammarby IF.
– Diskussionerna om att även damlaget skulle gå över intensifierades i somras och den andra halva av säsongen, säger Olof Ungård.

Den här säsongen har han ägnat 25-30 procent åt att träna Hammarby Damfotboll. Resten har han arbetet som fritidsledare på en skola. Genom sammangåendet hoppas han kunna ägna sig åt fotboll på heltid.
– Långsiktigt är det en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb. Det här året har varit väldigt roligt men också väldigt slitsamt.

Förhoppningen är nämligen att flicklag i Hammarby framöver ska ha ett liknande samarbete som pojklagen med olika skolor.
– Jag vill att juniorfotbollsspelare i Hammarby har fotboll på schemat i någon av de gymnasier som klubben samarbetar med. På pojksidan finns det etablerat sedan tidigare men inte på flicksidan. Vi hoppas kunna göra Fredrika Bremergymnasiet till ett gymnasium som har en tydlig koppling till flick- och damfotbollen i Hammarby, säger Olof Unogård.

Lars Strandberg, ordförande i Hammarby IF, är också positiv.
– Alla som håller på med damfotboll i Stockholm har det jätteknepigt. På det här viset kan de får draghjälp av herrfotbollens säljorganisation. Förhoppningsvis smittar det av sig på damerna så att de får hjälp med försäljning och marknadsföring.

Han ser också sportsliga vinster för damfotbollen i Hammarby.
– Damerna kommer att få tillgång till fler och bättre utbildade tränare och ledare.