Farkosterna som kan starta som en helikopter och flyga som ett flygplan flög över Kagghamra i Grödinge på torsdagsmorgonen. Foto: Charlott Östman

Därför flög amerikanska stridsplan över Botkyrka och Salem

Amerikanska stridsplan har siktats över Botkyrka och Salem i veckan. Men var lugn – det hela rör sig om en gemensam militärövning mellan Sverige och USA.

  • Publicerad 11:26, 13 nov 2020

Många har observerat de ovanliga farkosterna i luften. På både lugna och mindre lugna sätt. Båda varianterna upplevdes av ett par i Grödinge på torsdagsmorgonen.

– Min sambo som sov vaknade av ljudet och att hela huset skakade. Vi bor på ett berg och han beskrev det som att de lät som dom skulle köra rakt igenom huset. Jag var ute med hundarna då fotona togs, säger Charlott Östman som fotograferade i Kagghamra och lade upp på Mitt i:s Facebook.

Den amerikanska flygplanshelikoptern CV-22 B Osprey väckte frågor. Foto: Staff Sgt. Mackenzie Mendez

Det hela rör sig om en militärövning som just nu pågår mellan Sverige och USA i landets mellersta och södra delar kopplat till Östersjökusten. Både marin-, flyg- och markförband deltar, och även delar av USA:s specialförband, där syftet är att träna i att snabbt kunna genomföra gemensamma insatser och operationer.

Amerikansk flygplanshelikopter

Bland annat har de amerikanska enheterna med sig CV-22 B Osprey, som är en kombination av ett flygplan och en helikopter. Det var den som hördes över Bromma på eftermiddagen.

– Det är en flygplanshelikopter som kan flyga snabbt som ett flygplan men också landa och starta på små ytor som en helikopter, vilket gör den väldigt passande för att transportera framförallt amerikanska specialförband, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.

En flygplanshelikopter landade i onsdags på Bromma flygplats för att släppa av bland annat försvarsminister Peter Hultqvist (S) som under dagen besökt delar av övningen.

Varit här sedan oktober

Det amerikanska flygförbandet anlände till Sverige i oktober för att utbildas i nya miljöer.

– Sverige har en ganska komplex miljö, både i skärgården, men framförallt i luften i november då det är mörkt och ostadigt väder. Sedan i måndags har man haft tillämpande moment där man genomfört avancerade övningar, säger Therese Fagerstedt.

Militärövningen kommer att pågå till mitten av nästa vecka, och även om flygförbandets bas är Skaraborgs flygflottilj kan det mullra över Stockholm igen.

– Det är inte omöjligt att man ser och hör dem igen, säger Therese Fagerstedt.