Flagga Gult Husby kräver tre hyresfria månader för alla hyresgäster. Foto: Veronica Stiernborg

Därför flaggas det gult i Husby

Har du haft vägarna förbi Husby på senaste tiden har du kanske sett gula skynken, plakat eller flaggor hängande från fönster eller balkonger. Det hela är en kampanj för slopad hyra med anledning av coronapandemin.

  • Publicerad 16:32, 22 apr 2020

Coronaviruset slår hårt mot samhället även ekonomiskt, och många har förlorat sina jobb och inkomster. På Socialt Center i Husby, som vanligtvis är ett centrum för juridisk rådgivning, har krisens inverkan på Järvaborna blivit extra påtaglig.

– Vi ställde in våra fysiska träffar och bad folk att ringa istället. Inom loppet av några dagar var vi överrösta av samtal från personer som berättade att de inte kunde betala hyran, att de förlorat sina jobb och kände sig stressade och desperata, säger Basar Gerecci, en av initiativtagarna till Socialt Center.

De kände att de behövde göra något för att uppmärksamma situationen, och efter ett initiativ av föreningen Ort till ort, som är några av grundarna bakom centret, började de uppmana folk att hänga ut gula flaggor eller liknande från sina fönster och balkonger, i kampanjen Flagga Gult Husby.

– Motivet bakom är att vi kräver tre hyresfria månader för alla drabbade hyresgäster, i hela Sverige egentligen, för maj, juni och juli till att börja med. Ingen ska behöva bli vräkt på grund av corona, säger Basar Gerecci.

Vill uppmärksamma makthavare

Den gula flaggan symboliserar en gemenskap samtidigt som det fångar folks uppmärksamhet, menar han.

– Vi vill få folk att känna att här ställer man upp för varandra och enas. Det spelar ingen roll om du är personligt drabbad eller inte, vi uppmanar alla att delta och uppmärksamma hyresvärdar, politiker och tjänstemän på problemet, och kräva handling.

Än så länge har de inte fått något gensvar från ansvariga.

– Men vi fortsätter att flagga och hoppas på att rörelsen blir större. Vi sprider budskapet så gott vi kan och vill att alla ska delta, var man än bor, säger Basar Gerecci.