FLAGGVERKSTAD. I FOLK i Skärholmens lokaler samlades representanter från 127 tillhör oss för att göra flaggor till Flagga gult. Foto: Privat

Därför flaggar man gult i Skärholmen

Har du haft vägarna förbi Skärholmen på senaste tiden har du kanske sett gula skynken, plakat eller flaggor hängande från fönster eller balkonger. Det hela är en kampanj för slopad hyra med anledning av coronapandemin.

  • Publicerad 10:19, 22 apr 2020

Coronaviruset slår hårt mot samhället även ekonomiskt, och många har förlorat sina jobb och inkomster. För att tackla detta har ett initiativ börjats spridas i Stockholm. De syns främst genom affischer och gula tyger.

Bakom parollen "Flagga gult" står föreningen Ort till ort. De kräver tre hyresfria månader för alla som drabbats ekonomiskt av krisen, och att inte vräka de som inte har kunnat betala sina hyror.

Skärholmsnätverket 127 tillhör oss är ett av alla de föreningar som ställer sig bakom Flagga gult.

– Vi tycker det här är jättebra. Det är väldigt angeläget och akut. Realiteten är att många familjer är extremt drabbade, och är man redan ekonomiskt utsatt har man sämre möjligheter att klara ekonomin just nu, säger Paloma Winneth, talesperson för 127 tillhör oss.

Flaggverkstad

Ort till ort uppmanar även folk att hänga ut gula flaggor eller liknande från sina fönster och balkonger för att visa att man står bakom kraven.

Så sent som i söndags samlades 127 tillhör oss i FOLK i Skärholmens lokaler för att sy flaggor. Totalt blev det ett 30-tal stycken.

– Kampanjen lever sitt eget liv. Vem som helst kan lägga ut ett gult tyg, och den är så enkel i formuleringen och konkret i görandet. Flaggorna vi har sytt delar vi jättegärna ut till folk i området, förklarar Paloma Winneth.

Just nu har man bara affischerat i Skärholmen. Men Paloma berättar att det finns planer på att även sprida budskapet i både Sätra och Bredäng.

– Om det blir så mycket som vi hoppas, kommer vi köpa in mer tyg och dela ut till flera.

FLAGGA GULT 127. Gula flaggor under parollen "Flagga gult". Folk kräver tre hyresfria månader och att inte vräka de som har svårt att betala hyran under coronakrisen. Foto: Privat