Mitt i Solna har berättat om 12-årige Otto Backman i Råsunda som vände sig till både Solna och Sundbybergs kommuner med sin idé om en skejtpark.

Sumpan uppmanade honom att skriva ett medborgarförslag.

Tanken med medborgarförslag är att öka invånarnas inflytande. Men till skillnad från exempelvis Sundbyberg och Stockholm finns inte den möjligheten för invånare i Solna.

– Nej, den frågan har inte varit på tapeten. Jag har inte känt något tryck alls om det, säger Lars- Erik Salminen, ordförande i Solnas kommunfullmäktige.

Han tillägger att vissa kommuner har det ganska jobbigt med administration och utredning av förslagen.

”Lätt att ta kontakt”

M-kollegan och kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk anser inte att medborgarförslag behövs.

– Generellt är det väldigt lätt att ta kontakt med en förtroendevald. Det är bättre att försöka ha nära till politiker som kan väcka frågor än att medborgarna själva ska behöva göra det.

Att sätta sig in i kommunal byråkrati, och frågor i större sammanhang, menar han heller inte är helt lätt.

– Medborgarförslag kan ge folk falska förhoppningar om att få igenom förslag.

Medborgardialog

Men inom oppositionen finns en motsatt åsikt. Vänsterpartiet skickade i december in en motion om att införa just medborgarförslag i Solna.

Socialdemokraterna lade nyligen en motion om att öka medborgarnas inflytande med frågestunder för Solnaborna i samband med fullmäktigemötena.

Det föll dock inte i god jord hos majoriteten, i stället ska kommunen satsa på medborgardialoger i frågor som rör till exempel trygghet och stadsbyggnad.

Medborgarförslag infördes 2002 för att öka invånarnas möjligheter att påverka. Enligt Wikipedia har 194 av 290 kommuner medborgarförslag.