Därför färgades himlen lila över Stockholm

Allt är inte guld som glimmar. Under onsdagskvällen brann Stockholmshimlen i lila och rosa. Men det vackra har en smutsig förklaring.

  • Publicerad 12:10, 2 jan 2020

Under onsdagskvällen när solen gick ned över Stockholm fylldes himlen av ett starkt rosa och lila sken och sociala medier-flöden av bilder på fenomenet. Det molntäcke som hängde över staden lyste starkt och i flödena lades kommentarer som till exempel "2020!" under en bild på den spektakulära solnedgången.

Oklart är om den och andra spådomsklingande inlägg syftade på det vackra skådespelet som ett gott omen eller anspelade på den lite dystrare sanningen bakom ljusfenomenet.

– Partiklar i atmosfären hjälper till att sprida ljuset. Det är smuts i luften helt enkelt, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Förstärker det röda

Solljus består av regnbågens alla färger. Under dagtid sprider luften, som till största del består av kväve och syre, det blåa ljuset. Himlen är blå. Men när solen går ned träffar solens strålar atmosfären ur en annan, lägre vinkel och ljuset färdas längre genom luften kring jorden. Blått och grönt ljus sprids bort vilket får solens röda ljus att bli mer framträdande.

– Om det finns mycket partiklar i luften, till exempel sotpartiklar, så förstärker de det röda ljuset och vi får spektakulära solnedgångar, säger Alexandra Ohlsson.

Foto: Läsarbild

Om det finns mycket partiklar i luften, till exempel sotpartiklar, så förstärker de det röda ljuset och vi får spektakulära solnedgångar.

Högtryck under längre tid kan bidra till slående solnedgångar. Det höga trycket nedåt gör att luften trycks fast på samma plats och partiklar samlas. Vulkanutbrott kan också ge oss ljusshower. Aska och sot spys ut i atmosfären och gör att graden partiklar i luften blir högre än normalt. 1991 gjorde ett vulkanutbrott på Filippinerna att Sverige under lång tid fick spektakulära solnedgångar.

– Moln bidrar också. Om det ligger ett molntäcke över himmeln under solnedgången så återspeglas ljuset från solen på det.

Inget tydligt svar

Under onsdagen låg moln över himlen i Stockholmstrakten. Men varken vulkanutbrott eller högtryck fanns med i ekvationen. Den senaste tiden har det tvärtom varit mycket rotation i luften ovan Stockholm på grund av ett långvarigt lågtryck.

– Kanske har en ansamling partiklar blåst in över Stockholm just under onsdagskvällen och därför blev himlen så häpnadsväckande och färgsprakande, säger Alexandra Ohlsson på SMHI.