I en undersökning från Brå uppger 14,6 procent av de tillfrågade killarna i Bromma att de använt narkotika den senaste månaden. Foto: Karoline Montero Araya/Mosthphotos

Därför får unga i rika områden knarka ostört

I rikare stadsdelar är det fler ungdomar som använder droger men färre som åker fast än i mer socialt utsatta stadsdelar, enligt siffror från Brå. "En självklar konsekvens av att man har stora villor som står öppna i veckor för att föräldrarna är i Dubai", säger en ungdom från Bromma, ett område som ligger i topp på listan.

  • Publicerad 16:50, 12 mar 2018

I en ny undersökning från Brå uppger 14,6 procent av de tillfrågade killarna i Bromma att de använt narkotika den senaste månaden. Det kan jämföras med Skärholmen där motsvarande siffra är 5,3 procent och lägst i staden.

Fler unga killar uppger att de knarkar på Norrmalm, Kungsholmen och i Bromma än i Rinkeby-Kista och Skärholmen. Trots det misstänks fler för narkotikabruk i till exempel Skärholmen (4,2 procent) än i Bromma (1,9 procent). Siffror som troligen har sin förklaring, menar Stefan Berg, kommunpolis i Bromma.

– Jag tänker ganska direkt att de här ungdomarna inte står och hänger på Brommaplan där det är oroligt och där vi i polisen rör oss. Jag tror det är så enkelt som att de har andra arenor att hänga på, så därför hittar vi inte dem lika ofta, säger han.

Unga killar i rika stadsdelar knarkar mest – men misstänks mer sällan

Vi pratar med en ung person hemmahörandes i Bromma som skriver under på den bilden.

– Jag tror det misstänks mindre här för det har setts mindre, användandet sker i de stora tomma villorna, i ett badrum med öppet fönster på en fest i en villa där föräldrarna inte kommer hem på en vecka. Det är inte där polisen befinner sig, säger hen.

Ungdomen vi pratar med berättar hur kompisgäng fick tag på cannabis genom nätet. Varorna beställde de hem till någon vars föräldrar hade tomma hus eller lägenheter – troligen en förutsättning för att köpet skulle vara möjligt, menar hen.

– Jag tror definitivt det har med saken att göra. Det är en självklar konsekvens av att man har stora villor som står öppna i veckor för att föräldrarna är i Dubai. Om man är ung och får den friheten, då är det lätt att ta den chansen, säger hen.

Stor knarkinsats mot unga på Östermalm

Skillnad mellan hyresrätt och bostadsrätt

Enligt rapporten löper ungdomar som bor i hyresrätt 80 procent högre risk att misstänkas för eget bruk av narkotika än ungdomar i bostadsrätt eller småhus. De med föräldrar som saknar eftergymnasial utbildning löper 70 procent högre risk att misstänkas än de vars föräldrar har högre utbildning.

– En stor del av de provtagningar som görs på ungdomar visar på negativa provresultat. Frågan är ifall de ungdomar som polisen fokuserar på, faktiskt speglar var bruket är störst, säger Jon Lundgren, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Men för polisen är det svårt att komma åt det droganvändande som sker i slutna rum, menar Stefan Berg.

– Hur ska vi komma åt dem? Vi rör oss på de platser som upplevs som otrygga på grund av stora samlingar med ungdomar där man misstänker narkotika och alkohol eller ofredande. Då blir det att man åker till större platser, öppna drogscener som Brommaplan, Blackeberg och Hässelby gård, säger han.

Så många misstänks för narkotikabruk

Så stor andel av killarna misstänktes för narkotikabruk i varje stadsdel. I parentes: så stor andel av killarna uppger att de använt narkotika den senaste månaden.

Bromma: 1,9 % (14,6 %)

Enskede-Årsta-Vantör: 5,4 % (10,8 %)

Danderyd: *** (20 %)

Farsta: 3,6 % (11,3 %)

Hägersten-Liljeholmen: 5,1 % (11,6 %)

Hässelby-Vällingby: 2,8 % (10,3 %)

Kungsholmen: *** (16,7 %)

Norrmalm: 3,2 % (15,7 %)

Rinkeby-Kista: 3,3 % (8,5 %)

Skarpnäck: 4,1 % (10,5 %)

Skärholmen: 4,2 % (5,3 %)

Spånga-Tensta: 4,3 % (9,0 %)

Södermalm: 3,2 % (14,4 %)

Täby: 2,1 % (12 %)

Älvsjö: 3,9 % (11,5 %)

Östermalm: 2,1 % (10,0 %)

Genomsnitt Stockholm stad: 3,4 % (11,4 %)

*** För få för att kunna redovisas av sekretesskäl

Källa: Brottsförebyggande rådet

Visa merVisa mindre

Rapporten

Brottsförebyggande rådets kortanalys Narkotikaanvändning och misstankar om eget bruk bland ungdomar i Stockholm bygger på uppgifter om ungdomar i Stockholm födda 1997–1998, som fått ett beslut på misstanke om eget bruk av narkotika 2015. Materialet har kompletterats med uppgifter från flera olika register hos SCB, liksom med data från Stockholmsenkäten, en enkätundersökning som riktar sig till elever i årskurs nio samt gymnasiets år 2.

Källa: Brå

Visa merVisa mindre