Coronaundantag. Karin Ernlund (C) vill stötta krogbranschen genom att tillåta hemkörning av alkohol. Just nu pågår dock en strid om det är tillåtet enligt alkohollagen. Foto: Linda Gren / Sacharias Källdén

Därför får Stockholms krogar inte köra hem alkohol

I Nacka, Malmö och Växjö har kommunerna gett krogar chansen att köra hem alkohol under coronakrisen. Men Stockholm avstår –  trots att C-toppen Karin Ernlund vill se take away av vin och öl.

  • Publicerad 05:20, 26 nov 2020

Pandemin och restriktionerna har drabbat restaurangbranschen hårt och sedan taket om åtta personer vid sammankomsterna och krogarnas alkoholstopp från klockan 22 meddelades har bordsbokningarna tvärdykt.

Sex av tio bordsreservationer har nu försvunnit i Stockholm jämfört med samma period förra hösten, enligt Stockholms handelskammare.

Krogar stänger efter nya restriktionerna

För att underlätta för branschen under krisen har flera kommuner, bland annat Nacka, beslutat att restauranger ska få köra ut alkohol med mat.

Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet, vill gärna se att det tillfälligt ska vara tillåtet med take away av alkohol tillsammans med mat från krogen även i Stockholm, för att stötta företagen och rädda jobb i branschen.

– När regeringen inför långtgående och strikta restriktioner så måste man samtidigt med andra handen titta på om det finns smittsäkra lättnader för branschen, som möjligheten av hemleverans av alkohol. Jag vill att man ska kunna beställa hem en trerätters middag med tre utvalda viner och få en helhetsupplevelse precis som på restaurangen, säger Karin Ernlund.

Pågående alkoholstrid

Trots detta är det inte aktuellt att göra som Nacka, Malmö och Växjös kommuner, enligt borgarrådet. Skälet är att länsstyrelserna anser att alkohollagen kräver att personalen vid hemkörning är kvar hela tiden tills alkoholen druckits upp. Kommunerna anser däremot att det räcker att personalen korkar upp, serverar och åker därifrån.

I nuläget kan länsstyrelserna inte straffa eller stoppa kommunerna men regeringen, som delar länsstyrelsens hållning, har öppnat för en lagändring för att avgöra striden. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Det här helt fel väg att gå, anser Karin Ernlund.

– Regeringen borde i stället säkerhetsställa att det går att ta såna här beslut på kommunal nivå så att det är solklart att lagen tillåter hemleverans av alkohol under den här korta perioden snarare än att olika kommuner ska göra olika bedömningar och att de nu tvingas till konflikt med sina länsstyrelser, säger hon.

Ser du ingen risk att alkoholmonopolet hotas om folk vänjer sig vid ett sånt här undantag?

– Nej, det här är inte en uppluckring av alkoholmonopolet utan en kompensation och en lättnad under tiden som vi har restriktioner. Jag tror att alla har full förståelse att det gäller under en begränsad tid tills livet återgår till det normala, säger Karin Ernlund.

Går inte att få hemkört från Nacka till Stockholm

Flera kommuner har infört mer generösa regler som gör att krogar kan leverera alkohol hem till folk tillsammans med mat. Utkörningen möjliggörs genom serveringstillstånd för cateringverksamhet för slutna sällskap.

Ålder och nykterhet ska kontrolleras vid utkörningen.

Flera länsstyrelser är dock kritiska eftersom de anser att alkohollagen kräver att serveringspersonal ska vara på plats hela tiden som cateringserveringen pågår.

I Nacka är hemkörningen tillåten, men enligt kommunen får inte restaurangerna köra ut alkohol till boende i andra kommuner, så som Stockholms stad.

Visa merVisa mindre