Pandemin och restriktionerna har drabbat restaurangbranschen hårt och sedan taket om åtta personer vid sammankomsterna och krogarnas alkoholstopp från klockan 22 meddelades har bordsbokningarna tvärdykt.

Sex av tio bordsreservationer har nu försvunnit i Stockholm jämfört med samma period förra hösten, enligt Stockholms handelskammare.

https://www.mitti.se/nyheter/krogar-stanger-efter-nya-restriktionerna/reptkx!bpcK0s7hTN88yJkgG4vxpA/

För att underlätta för branschen under krisen har flera kommuner, bland annat Nacka, beslutat att restauranger ska få köra ut alkohol med mat.

Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet, vill gärna se att det tillfälligt ska vara tillåtet med take away av alkohol tillsammans med mat från krogen även i Stockholm, för att stötta företagen och rädda jobb i branschen.

– När regeringen inför långtgående och strikta restriktioner så måste man samtidigt med andra handen titta på om det finns smittsäkra lättnader för branschen, som möjligheten av hemleverans av alkohol. Jag vill att man ska kunna beställa hem en trerätters middag med tre utvalda viner och få en helhetsupplevelse precis som på restaurangen, säger Karin Ernlund.

Pågående alkoholstrid

Trots detta är det inte aktuellt att göra som Nacka, Malmö och Växjös kommuner, enligt borgarrådet. Skälet är att länsstyrelserna anser att alkohollagen kräver att personalen vid hemkörning är kvar hela tiden tills alkoholen druckits upp. Kommunerna anser däremot att det räcker att personalen korkar upp, serverar och åker därifrån.

I nuläget kan länsstyrelserna inte straffa eller stoppa kommunerna men regeringen, som delar länsstyrelsens hållning, har öppnat för en lagändring för att avgöra striden. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Det här helt fel väg att gå, anser Karin Ernlund.

– Regeringen borde i stället säkerhetsställa att det går att ta såna här beslut på kommunal nivå så att det är solklart att lagen tillåter hemleverans av alkohol under den här korta perioden snarare än att olika kommuner ska göra olika bedömningar och att de nu tvingas till konflikt med sina länsstyrelser, säger hon.

Ser du ingen risk att alkoholmonopolet hotas om folk vänjer sig vid ett sånt här undantag?

– Nej, det här är inte en uppluckring av alkoholmonopolet utan en kompensation och en lättnad under tiden som vi har restriktioner. Jag tror att alla har full förståelse att det gäller under en begränsad tid tills livet återgår till det normala, säger Karin Ernlund.