Foto: Mostphotos

Därför får lyxbilstjuv inte fängelse

Den 16-årige pojken som kallas för lyxbilstjuven stjäl dyra bilar, åker fast, döms och rymmer för att begå nya brott. Trots det döms han inte till fängelse. – Man får inte bara låsa in unga människor, säger Richard Berlin, rådman vid Attunda tingsrätt som dömt pojken.

  • Publicerad 13:55, 13 maj 2016

Sedan flera månader har bilägare i både Järfälla, Bromma och västerort råkat ut för den så kallade lyxbilstjuven. Han har en speciell smak för att stjäl bilnycklar från villor för att sedan busköra med fordonen.

Men trots att han gripits på bar gärning flera gånger fortsätter han att begå brott. Den 16-årige pojken rymmer nämligen från ungdomshemmet i Värmland där han har placerats.

– Han säger att han inte trivs där. Det är för långt hemifrån, säger 16-åringens advokat Göran Witt-Strömer.

Verksamhetschefen på ungdomshemmet har tidigare berättat för Mitt i att de inte har rätt att använda de tvångsåtgärder som krävs för att hindra pojken från att rymma.

Trots det fortsätter socialtjänsten i den ansvariga stadsdelen i Stockholm stad att placera pojken i Värmland.

– Jag tycker inte att de har hanterat det här på rätt sätt. Det är uppenbart att han inte vill vara där. Jag tror att han själv är mycket bekymrad. Ingen 16-åringe skulle vilja ha ett liv som hans är. Om han fick rätt stöttning skulle det kunna bli något bra av honom, säger Göran Witt-Strömer.

Nyligen dömdes pojken för nya brott.

Även den här gången menade en enig Attunda tingsrätt att påföljden skulle bli ungdomsvård – trots att det finns möjlighet att skärpa påföljden till sluten ungdomsvård som har fler tvingande åtgärder att ta till.

Att personer under 18 år döms till fängelse är mycket ovanligt i Sverige. I princip sker det bara i mycket grova fall av dödligt våld.

Richard Berlin är rådman vid tingsrätten och en av dem som dömde 16-åringen.

– Han var 15 år när brotten begick och för att döma en så ung person till sluten ungdomsvård krävs extremt svåra saker som mord, dråp eller grova rån, säger han.

Det skulle tvärtom kunna vara skadligt för 16-åringen att dömas till fängelse eller sluten ungdomsvård, menar Richard Berlin.

– Kriminella ungdomar är problematiska för samhället. Det handlar om att hitta lämplig åtgärder för att hjälpa dem. Att sätta honom i ett fängelse skulle bara leda till att han träffar personer där som han inte borde knyta kontakter med. Det hjälper varken honom eller övriga samhälletö

Men han betonar att 16-åringen var häktad i väntan på rättegång och även efteråt i väntan på att domen skulle verkställas.

– Det i sig är en kraftig reaktion från tingsrättens sida. Det är en väldigt ingripande åtgärd mot en så ung person. Det krävs synnerliga skäl för att kunna häkta en 16-åring, säger Richard Berlin.

När det handlar om vuxna kan tingsrätten ta hänsyn till risken för återfall. Om en person döms och ändå fortsätter att begå brott kan påföljden skärpas.

– Men den här personen är inte vuxen. Han begår brott som en vuxen, men i lagens mening är han inte mogen för samma påföljd som en vuxen, säger Richard Berlin.

Att 16-åringen gång på gång rymmer från ungdomshemmet i Värmland är inget som tingsrätten kan ta hänsyn till.

– Han är omhändertagen enligt lagen om vård av unga. Vu måste utfå ifrån att de sociala myndiheterna kan klara att hantera det här, säger Richard Berlin.

Mitt i har varit i kontakt med verksamhetschefen på den aktuella socialtjänsten. Chefen säger att de inte kan kommentera det enskilda fallet, men ber att få återkomma om hur de arbetar generellt.

Fakta

Har rymt flera gånger

I december rapporterade Mitt i om hur den minderårige pojken härjade i Västerort och södra Järfälla.

Polisen satte span på en misstänkt bil och kunde snart gripa pojken.

Men det var inte länge bilägarna kunde vara lugna. I mars rymde han från boendet där han var placerad.

Mycket riktigt, i mitten på mars stals en lyxbil i Skälby.

Bara dagar senare kunde han gripas på nytt. Även denna gången togs han på bar gärning i en stulen bil.

Nyligen dömdes han till ungdomsvård, men rymde från ungdomsboendet i Värmland 3 maj.

Han kunde dock snart gripas. Dagen efter, den 4 maj, togs han på bar gärning i Hässelby strand.

Visa merVisa mindre