Fortsatt nej. Det blir inga cyklar på tågen framöver heller. Foto: Kevin Wedin

Därför får du inte ha cykel på Roslagsbanan

Då och då ploppar frågan upp: Varför är det förbjudet att ha cykeln med sig på tåget? Vi bestämde oss för att fråga SL om varför.

  • Publicerad 09:37, 5 apr 2018

Enligt Claes Keisu, presskommunikatör på SL, har det aldrig varit tillåtet att ha cykel med på Roslagsbanan – även om många har klagat under årens lopp.

Problemet med de gamla vagnarna är att det helt enkelt inte finns tillräckligt med utrymme för cyklar.

– Skulle man ställa en cykel vid en av ingångarna som ligger på kortsidan av tågen skulle den blockera för andra trafikanter. Det är helt enkelt inte säkert, säger Claes Keisu.

En del av tågen har handikappanpassade ingångar mitt på vagnen som skulle ha gott om plats för cyklar. Samma sak gäller för de nya tågen som SL just nu håller på att köpa in. Men trots detta så kommer cykelförbudet att bestå. En orsak är att man vill undvika att det uppstår spänningar ifall både cyklar, barnvagnar, rullstolar och andra hjälpmedel ska få plats.

– Teoretiskt sett skulle det finnas plats för cyklar, men vi vill undvika onödiga konflikter då en cykel måste lämna företräde för rullstol till exempel, säger Claes Keisu.

I grund och botten menar han att konsekvens och tydlighet är viktigt för att upprätthålla säkerheten på tågen. Då de nya tågen kommer att blandas med de gamla tågen ser man ännu en anledning till att låta cykelförbudet vara kvar, oavsett utrymmet.

– Eftersom man inte vet vilken sorts vagn som som avgår en viss tid är det bättre att vara konsekvent. Vi vill inte att folk blir stående med sina cyklar på perrongerna, säger Claes Keisu.