Därför får AIK hemmapremiär för sjätte året i rad

Vissa Hammarbyare och Djurgårdare betraktar AIK Fotboll som ”förbundets lag”. I tisdags fick de vatten på sin kvarn då det allsvenska spelschemat för 2019 släpptes. AIK inleder med hemmamatch – för sjätte året i rad.

  • Publicerad 20:15, 13 dec 2018

De flesta klubbar, och deras supportrar, startar helst den allsvenska säsongen på hemmaplan. Men alla kan inte få sin önskan uppfylld, av naturliga skäl.

Ett lag sticker dock ut genom att väldigt ofta få spela hemma i premiären. AIK har fått inleda på hemmaplan varje år sedan 2014. En större tillbakablick visar att tendensen sträcker sig längre än så.

Hemmamatch i 19 av 23 premiärer för AIK

Av AIK:s totalt 23 allsvenska premiärer under 1996–2019 har man fått hemmaplan vid 19 tillfällen. Endast fyra gånger har AIK startat på bortaplan, och bland dessa fyra finns dessutom ett ”bortaderby” mot Djurgården (2011) – på AIK:s hemmaplan Råsunda.

Kan det handla om ett storstadsfenomen? Nja. Hammarby har spelat hemma i premiären vid 10 av 16 allsvenska säsonger under samma period, visserligen en övervikt men långt ifrån så markant som i fallet AIK. Och Djurgården har på 21 allsvenska premiärer 1996–2019 spelat åtta hemmamatcher och 13 bortamatcher.

Friends Arena upptagen vid omgång 2

Statistiken spär på AIK-antagonisternas konspirationsteorier om att klubben favoriseras på grund av täta band med Svenska Fotbollförbundet. Men så är det inte enligt Ola Rydén, liga- och arrangemangsansvarig på Svensk Elitfotboll, SEF.

– Nej, man lägger in ett antal parametrar i ett lottningsprogram. En parameter är tillgänglighet till arenorna och i år var Friends Arena upptagen när omgång 2 ska spelas, säger han.

Mest hemmapremiärer även före flytt till Friends

En annan parameter är att alla lag ska spela en hemmamatch och en bortamatch i de två första respektive de två sista omgångarna. Därmed stod det klart att AIK skulle få inleda på Friends Arena 2019.

De senaste åren kan AIK alltså ha fått hemmaplan i premiären på grund av att Friends Arena har varit uppbokad av andra evenemang helgen efter, men AIK hade en klar övervikt av hemmapremiärer (13 av 16 i Allsvenskan under 1996–2012) även före flytten från Råsunda.

SEF: Hemmaplan i varannan premiär en strävan

Enskilda klubbars önskemål eller några andra parametrar än de praktiska vägs dock inte in när spelschemat lottas, förklarar Ola Rydén.

Så AIK har helt enkelt haft en hel del tur med lotten de senaste dryga 20 åren?

– Jag vet inte, säger Ola Rydén.

Men det är, utöver sådana parametrar som du nämnde tidigare, helt fri lottning som gäller?

– Ja, men man försöker också se till så att lagen får ha premiär på hemmaplan vartannat år, om möjligt. Och så strävar vi efter att hitta en bra rytm med helst varannan match borta och varannan hemma.

Fakta

Konspirationsteorier om "förbundets lag" sedan över 20 år

Konspirationsteorier om AIK som ”förbundets lag” har varit etablerade inom svensk fotboll i över 20 år – halvt på allvar, halvt på skoj.

En orsak är att AIK tidigare hade en tradition av tunga pampar inom förbundet, så som Lennart Johansson (som även gick vidare från SvFF-ordförande till UEFA-president) och Sune Hellströmer (som var generalsekreterare).

En annan är att AIK både före och efter flytten till Friends Arena har samma arena och delar kanslilokaler med fotbollförbundet.

Ytterligare en är att många supportrar till motståndarlagen tycker sig se att AIK får fördelar, så som många straffar i favör men få emot sig och en stående prenumeration på hemmamatch i den allsvenska premiäromgången.

Visa merVisa mindre

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!