I veckan väckte motorsågarnas ljud uppmärksamhet när de satte tänderna i flera träd i Rålambshovsparken.

Totalt fälldes sex träd i parken, något som aviserats på förhand genom lappar på träden, enligt trafikkontoret som basade över fällningarna.

https://www.mitti.se/stockholm-direkt/almsjukan-harjar-i-stockholm/reptkc!g8f1hG5ce0lmjZ5sno4a@Q/

Det gjordes på grund av almsjukan, något som härjat rejält i staden och framförallt på Kungsholmen och Södermalm. Det har ökat de senaste två åren enligt trafikkontoret.

I snitt fäller staden cirka 300 almar varje år på grund av sjukdomen, vilket görs som ett försök att stoppa spridningen vidare.

Är det fler almar i Rålis som är i riskzonen?

"Samtliga almar i Rålis och även i hela staden är i riskzon för att bli smittade av almsjukan eftersom den sprider sig huvudsakligen via almsplintborren, en skalbagge som kan flyga flera kilometer i sökande efter nya almar för föda eller äggläggningsplatser” säger Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret, i en kommentar.

Finns det en framtid för almar i Stockholm med tanke på den utbredda sjukdomen och fällningarna?

”Ja, förhoppningsvis kommer det att finnas almar kvar så länge almsjukan bekämpas. Kontoret planterar inte längre skogsalm, vresalm eller lundalm men har provat med planteringen av toleranta almsorter som har visat sig motståndskraftiga till almsjukan.” uppger Flodman samt att de vid nyplantering ofta väljer flera olika sorters träd för att stå emot exempelvis trädsjukdomar bättre.

Parkingenjören Jessica Jerrås kallar fällningarna på grund av almsjukan ”en enorm förlust” och påpekar att det är viktigt att återplantera träd av andra sorter som ersättning.

”Vi har förståelse för att det väcker upprörda känslor från allmänheten. Trafikkontoret ska ha satt upp skyltning på de träd som de planerat att ta ner.” skriver hon i ett mailsvar.

Under nästa år ska nya träd återplanteras i parken, men i dagsläget är det inte klart vilka sorter eller var.

”Man väljer andra sorter än alm för att hindra fortsatt spridning av almsjukan. I sortval och placering tar vi hänsyn till många olika aspekter, såsom platsens förutsättningar under och över mark, klimat och trädsorters olika kvaliteter i form av storlek och karaktär exempelvis.