Planerar du att bada i helgen? Glöm inte att duscha innan. Foto: Mostphotos

Därför bör du duscha innan du badar i bassäng

Badsäsongen är i full gång, och på Norskogsbadet i Täby är man noga med att säga åt besökarna att duscha innan doppet. Folkhälsomyndighetens uppmaning är tydlig: duscha innan du hoppar i poolen – annars kan det bildas farliga kemikalier.

  • Publicerad 14:44, 14 jun 2018

Badsäsongen har minst sagt rivstartat och många av de utomhusbassänger som finns runt om i Norrort har haft strålande premiärveckor.

Stort badsug innebär såklart många människor i poolen samtidigt – vilket i sin tur leder till ökade hälsorisker.

Ett sätt att minimera att sjukdomar sprids är att duscha innan. Frågan är dock hur många som följer detta.

Svårt att hålla fullständig koll

I Täby ligger det populära Norskogsbadet och där säger vaktmästaren Joakim Lidman att de är noga med att uppmana sina besökare att duscha men att det inte går att kontrollera att de faktiskt gör det.

– Vi har skyltar och information överallt om att man ska tvaga sig innan man hoppar i. Men det är så klart svårt att veta om någon har duschat och sedan ha lufttorkat i solen, säger han.

Men misstänker de att någon glömt att duscha kroppen så blir man stoppad. På land är det badvärdar som sköter renhållningen, och varje morgon rengörs poolerna av dammsugare. Resten sköts av kemikalier.

– Vattnet skickas också in på analys med jämna mellanrum, vi har inte fått något nerslag på vår vattenkvalité, säger han.

Bada inte sjuk

Enligt Ylva Eriksson på Folkhälsomyndigheten finns det dock fler skäl till att duscha än att du riskerar att dra med dig smuts och bakterier ner i badet.

– Föroreningarna bildas när man kliver ner i vattnet då svett, hudrester och urin innehåller kväve. När det reagerar med klor bildas kloraminer. En av dessa, trikloramin, går upp i luften och när du andas in den kan du få irritation i ögon och lungor, säger hon.

Man ska inte bada när man är sjuk eller har någon maginfektion

Ylva Eriksson

Förutom den obligatoriska duschen så finns det även en rad andra saker du bör tänka på innan du slänger dig i plurret.

– Man ska inte bada när man är sjuk eller har någon maginfektion exempelvis. Småbarn bör går på toaletten regelbundet – och ha bra badblöja. Det förekommer även att folk badar med underkläderna på under badkläderna, men det bör man inte heller göra, säger hon.

”Duschpoliser”

Det är alltså svårt att kontrollera att badgästerna faktiskt följer anvisningarna, och kanske är någon form av ”duschpoliser” egentligen ingen dum idé.

– Det var lite så det fungerade förut: man hade badvakter som såg till att folk faktiskt duschade. Vissa bad har i dagsläget hygienkampanjer där man regelbundet informerar och påminner om att duscha. Självklart ska det finnas skyltar, bra duschmöjligheter och tillgång till tvål, säger Ylva Eriksson.

Badanläggningen har ett ansvar

Bör man alltså undvika de offentliga bassängerna eller vara rädd för att bli sjuk bara för att folk är dåliga på att duscha?

”Nja” blir svaret från Ylva Eriksson.

– Om man däremot badar på ett inomhusbad och känner mycket klorlukt och blir yr eller får hosta bör man påtala det för badet. Badet har ett ansvar att sköta bassängerna så att risker för hälsan minimeras. Om inte badet bättrar sig kan man kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret i kommunen och påtala problemet.

Fakta

Bästa tipsen innan du hoppar i

Marithe Eriksson på miljöförvaltningen ger sina bästa tips på saker att tänka på vid bassängbad.

Duscha med tvål och schamponera håret:

”Luktar du klor efter att du har badat – det visar att du inte har schamponerat håret innan. Då har kloret dragit sig till smutsen i håret. Har du schamponerat håret kommer du inte lukta något alls – du behöver inte ens schamponera håret igen efter simningen”

Balsamera inte håret innan badet:

”Det är bra om man låter bli att använda balsam innan badet – det är inte bra för vattnet”

Sitt på handduk i bastun:

”Många män insisterar på att sitta nakna i bastun – utan handduk. Det är därför herrarnas bastu oftare måste snickras om – de vittras sönder av smutsen”

Duscha efter bastun innan du hoppar i:

”I bastun svettas vi, den svetten bildar tillsammans med klor kloraminer i badvattnet”

Källa: Källa: Miljöförvaltningen, Stockholms stad
Visa merVisa mindre