Foto: Arkiv

Därför bör du duscha innan du badar i bassäng

Badsäsongen är i full gång, och på Kvarnparksbadet i Danderyd är man noga med renhållningen. Både vad gäller vattnet och badgästerna. Här gäller Folkhälsomyndighetens uppmaning: duscha innan du hoppar i poolen.

  • Publicerad 13:14, 14 jun 2018

Badsäsongen har minst sagt rivstartat och många av de utomhusbassänger som finns runt om i Norrort har haft strålande premiärveckor.

Stort badsug innebär såklart många människor i poolen samtidigt – vilket i sin tur leder till ökade hälsorisker.

Ett sätt att minimera att sjukdomar sprids är att duscha innan. Frågan är dock hur många som följer detta.

Badvakterna ser till att ingen oduschad gäst hoppar i

I Danderyd ligger populära Kvarnparksbadet. Här hoppar ingen i utan att först ha duschat. Dels finns det skyltar som uppmanar att man måste duscha innan badet. Dels finns duschar i omklädningsrummen och utomhus. Och när det är simskola ser simläraren till att barnen duschar.

– Och badvakterna som vaktar poolen säger till om de ser någon som tänker hoppa i utan att duscha, berättar Emilie Johansson, som är simlärare och badvakt.

 

Bada inte sjuk

Enligt Ylva Eriksson på Folkhälsomyndigheten finns det dock fler skäl till att duscha än att du riskerar att dra med dig smuts och bakterier ner i badet.

– Föroreningarna bildas när man kliver ner i vattnet då svett, hudrester och urin innehåller kväve. När det reagerar med klor bildas kloraminer. En av dessa, trikloramin, går upp i luften och när du andas in den kan du få irritation i ögon och lungor, säger hon.

Förutom den obligatoriska duschen finns även en rad andra saker du bör tänka på innan du slänger dig i plurret.

– Man ska inte bada när man är sjuk eller har någon maginfektion exempelvis. Småbarn bör går på toaletten regelbundet – och ha bra badblöja. Det förekommer även att folk badar med underkläderna på under badkläderna, men det bör man inte heller göra, säger hon.

”Duschpoliser”

Det är alltså svårt att kontrollera att badgästerna faktiskt följer anvisningarna, och kanske är någon form av ”duschpoliser” egentligen ingen dum idé.

– Det var lite så det fungerade förut: man hade badvakter som såg till att folk faktiskt duschade. Vissa bad har i dagsläget hygienkampanjer där man regelbundet informerar och påminner om att duscha. Självklart ska det finnas skyltar, bra duschmöjligheter och tillgång till tvål, säger Ylva Eriksson.

Bör man alltså undvika de offentliga bassängerna eller vara rädd för att bli sjuk bara för att folk är dåliga på att duscha?

”Nja”, blir svaret från Ylva Eriksson.

– Om man däremot badar på ett inomhusbad och känner mycket klorlukt och blir yr eller får hosta bör man påtala det för badet. Badet har ett ansvar att sköta bassängerna så att risker för hälsan minimeras. Om inte badet bättrar sig kan man kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret i kommunen och påtala problemet.