Strömavbrottet pågick i flera timmar. Foto: Mostphotos

Därför blev tusentals hushåll utan ström

På söndagskvällen drabbades tusentals kunder till Eon i Upplands-Bro av strömavbrott. – Blixten slog ner i det överliggande nätet, säger Pernilla Schoug, kommunikationschef på Eon.

  • Publicerad 11:12, 27 aug 2018

Totalt drabbades 1800 kunder till Eon i Upplands-Bro av strömavbrott under söndagskvällen. Framförallt påverkades hushåll i kommunens nordöstra del. Avbrottet pågick från 17.30 till 22.30, då felet var åtgärdat.

Blixten skadar elledningarna

– En normal blixt har en strömstyrka på cirka 30 000 ampere. Det är en enorm kraft som slår ner. En hel del kan vi skydda oss mot och vi har grävt ner många elledningar. Men det går inte att skydda sig helt och hållet, säger Pernilla Schoug, kommunikationschef på Eon.

Hon menar att det går betydligt snabbare att åter strömsätta nätet ju mer av det som grävs ner.

Pågick i flera timmar

En anledning till att det kan dröja flera timmar innan kunden får strömmen tillbaka är personalens säkerhet.

– Ibland är det väldigt intensivt väder som vår personal ska arbeta i. Vi sätter säkerheten främst. Våra montörer som ska hitta felet och leda ut strömmen kan behöva avvakta att ge sig ut i fält om det är för häftigt, säger hon.

Leder om strömmen

När felet väl är lokaliserat leds strömmen om vi andra ledningar.

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38