Hamid Shabany vill bidra till förändring genom att berätta om sitt fall. Foto: Läsarbild SVT

Därför berättade Hamid om misshandeln i tv

Hamid Shabany misshandades i Vårberg centrum – och blev chockad när polisen lade ner förundersökningen. Nyligen berättade han om sin frustration i SVT:s Agenda.

  • Publicerad 15:54, 17 jan 2018

Den 16 maj 2017 var Sätrabon Hamid Shabany i Vårberg centrum. Vid parkeringen hjälpte han en annan person med p-automaten. Då försökte en man tränga sig. När Hamid Shabany bad honom vänta på sin tur blev mannen aggressiv och ytterligare två män slöt upp.

– De slog mig i ansiktet och knuffade mig så att jag föll omkull. Mina glasögon gick sönder, berättar Hamid Shabany för Mitt i.

Hamid Shabany polisanmälde misshandeln. Men trots att det fanns två vittnen och trots att en av dem skrev ner registreringsskyltarna på förövarnas bilar lade polisen ner förundersökningen. Dessutom ska det ha funnits övervakningskameror riktade mot parkeringen.

– Jag blev besviken och chockad. Det är sådant här som gör att människor tappar förtroendet för polisen, säger Hamid Shabany.

Nyligen sände SVT2:s nyhetsmagasin Agenda ett inslag om att polisen klarar upp att allt färre våldsbrott. Där framträdde Hamid Shabany och berättade om sitt fall.

– SVT ringde och frågade om jag ville vara med, och jag sa ja. Jag ställde upp för att jag ville spegla situationen och förmå myndigheterna att agera bättre, säger han.

Även rikspolischefen Dan Eliasson intervjuades i inslaget. Han berättade att han ringt upp lokalpolisen och fått veta att förundersökningen nu har återupptagits, eftersom nya uppgifter framkommit.

Ingen har dock meddelat Hamid Shabany detta.

– Nej, ingen från polisen har ringt mig. Däremot har jag haft kontakt med Brottsofferjouren då och då efter misshandeln. Det har varit värmande och ett starkt moraliskt stöd, säger han.

Efter misshandeln kände sig Hamid Shabany djupt kränkt och hade fysiska smärtor, bland annat i ryggen och i vänster handled. I dag mår han psykiskt bra, men har fortfarande ont i handleden.