Mystiskt sken. Många har undrat varför simhallen lyser blå i mörkret. Vi har svaret. Foto: Ingela Ström

Därför är Västertorpshallen blå om natten

Ett mystiskt lilablått sken lyser upp Västertorps simhall om natten. Men det är ingen nattklubb som är i farten på badet.

  • Publicerad 11:22, 8 sep 2020

Det lilablåa skenet har väckt spekulationer om våta fester pågår inne i badhuset efter mörkrets intåg. I flera nätter har hallen "lyst som på ett partyhak", konstaterar Västertorpsbon Ingela Ström som bor i närheten.

Men nej, några vilda klubbar äger inte rum i simhallen. Ljuset kommer från den nya bakteriedödande belysningen som nu har satts upp i simhallens tak. Dagtid kan den som dyker ner under vattnet se samma ljus lysa ur gluggarna i bassängen.

Planen är att den här belysningen ska göra det möjligt att dra ner på kloret i badvattnet. Testet av den nya tekniken ska starta i full skala i november när badets maskinutrustning också har uppdaterats. Bland annat sätts larm in som reagerar om bakteriehalten i badet blir för hög.

Kloret tär på simhallen

– Målet är att vi sen kan sänka klorhalten i vattnet tack vare det här blålila ljuset som inte på något sätt är farligt för människor, säger Björn Wahlberg projektledare på fastighetskontoret.

Bajslarm och bakteriedödare kan rädda badet

Vinsterna med en låg klorhalt är flera. Dels blir luften i hallen bättre och biprodukter i vattnet som ger badare röda ögon försvinner. Staden väntas också kunna spara energi genom att dra ner på ventilation och uppvärmning. Dessutom hoppas man att tekniken ska göra att simhallar ska klara sig längre.

– Idag äter den klorhaltiga luften både på betong och armeringsjärn i alla simhallar. Med den här tekniken hoppas vi kunna göra en stor sak för hela badhalls-Sverige. Att renovera simhallar är väldigt dyrt så det här borde många kunna dra nytta av, säger Björn Wahlberg.

Reningstestet ska pågå i minst ett år och övervakas noga, bland annat av forskare på KTH.