Därför är trähus lika säkra när det brinner
Trähus är lika säkra som betonghus om det börjar brinna – åtminstone för de boende. Själva byggnaden kan däremot drabbas hårdare än ett betonghus, förklarar Ville Bexander på brandskyddsföreningen.
- Nyheter
- Publicerad 05:00, 2 mar 2020
Under en och samma eftermiddag, den 25 juni 1888, inträffade två av de största stadsbränderna i Sveriges historia. De centrala delarna av Umeå och Sundsvall brann ner till grunden, och efter det blev det förbjudet att bygga högre än två våningar i trä.
1994 ändrades byggreglerna så att alla material blev tillåtna – så länge de uppfyller samma funktion.
– Ett stort forskningsprojekt visade att det går att bygga höga, stora hus i trä och samtidigt uppfylla byggbranschens regler, berättar Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
Regler handlar om boendes säkerhet
Byggreglerna fokuserar i första hand på personsäkerhet och människors hälsa. Och de flesta bränderna med personskador uppstår ofta i möbler och inredning, förklarar Ville Bexander.
– Då spelar det ingen roll om det är betong i stommen.
Själva byggnaden drabbas däremot hårdare om stommen är byggd i trä. Ofta är det vatten som orsakar de största skadorna.
– Med en stomme i ett brännbart material måste man släcka inne i konstruktionen, och trä och stora mängder vatten är ingen bra kombination.
Trähus fick rivas
Ville Bexander berättar om två bränder, en i Luleå 2011 och en i Uppsala 2019, som visar att de materiella skadorna blir betydligt större i hus av trä än i hus av betong. I de fallen fick båda byggnaderna rivas, och det visar att trähus bara är mer hållbara så länge de står kvar, menar Ville Bexander.
– Om man värnar om klimatnyttan gäller det att inte slarva med brandskyddet.