Tom Johansson jobbade med täckdikning på åkrarna när tidningen kom förbi. Foto: Anders Björklund

Därför är Salems åkrar pyjamasrandiga

Den som kört E4/E20 eller gamla Södertäljevägen vid Salems Kyrka har kanske sett de pyjamasrandiga åkrarna och funderat på vad som händer. – Kul att folk undrar vad vi gör, säger Gunnar Schön på Stockholm Vatten och Avfall.

  • Publicerad 12:21, 19 jun 2018

Läsare har hört av sig och undrat vad som pågår på åkrarna vid Salems kyrka och E4/E20. När Lokaltidningen Mitt i åkte förbi var åkrarna mycket riktigt randiga. Det hela är ett projekt med täckdikning från Stockholm Vatten och Avfall som syftar till att minska gödningen av Bornsjön som bidrar till Stockholmarnas dricksvatten.

Åkrar i pyjamas. Foto: Anders Björklund

– Man kan säga att vi jagar vatten som rinner på ytan och tar med sig partiklar till vattendragen, säger Gunnar Schön som är enhetschef på Vattenproduktion Bornsjön på Stockholm Vatten och Avfall.

Bolaget har låtit gräva upp jord som de sedan behandlat med kalk. Dikena grävs sedan igen.

– Genom att dränera marken och låta överskottsvattnet vattnet rinna genom ett kalkfilter i marken minskas utlakningen från åkermarken av framförallt fosfor, säger Gunnar Schön.

Överskottsvattnet från åkrarna rinner vidare till Bornsjön varifrån en del av Stockholmarnas dricksvatten kommer.

Tom Johansson på bolaget Täckdikning jobbar med projektet på åkrarna. Foto: Anders Björklund

– I och med den här kalkningen blir vattnet som rinner härifrån och ner i Bornsjön så rent som möjligt. Det får inte bli skit i vattnet som sedan ska bli dricksvatten, säger Tom Johansson på företaget Täckdikningstjänst som Mitt i träffade på åkern mitt emot Salems kyrka.

Utan åtgärderna skulle mer fosfor nå Bornsjön.

– Vi täckdikar cirka 40 hektar om året och har under åren hitills dikat cirka 300 hektar, säger Gunnar Schön som är enhetschef på Vattenproduktion Bornsjön på Stockholm Vatten och Avfall.