Därför är klottret kvar på den vandaliserade runstenen

Ett år har gått sedan vandaliseringen av den 1000-åriga runstenen i Bro uppmärksammades. Det blåa klottret är fortfarande kvar och upprör många Brobor.

  • Publicerad 16:04, 23 feb 2016

Brobon Anna Flodell Lindberg var en av de som såg den vandaliserade runstenen U620 intill Finnstaskolan för ett år sedan och blev upprörd.

– Jag blev skitförbannad och ledsen över vandaliseringen. Det är en jättevacker sten som dessutom är 1000 år gammal. Någon har nån gått förbi med sprayflaska och slängt dit en tagg, utan att tänka till. Skadegörelse är alltid irriterande, men på ett fornminne är det fruktansvärt, säger hon.

Hon kontaktade på en gång Riksantikvarieämbetet och fick då svaret av enhetschefen att de såg allvarligt på skadegörelsen. Hon fick också höra att sprayfärgen kryper in i stenen, att skadan förvärras med tiden, och att det därför var det bråttom att få bort den.

Färgen fortfarande kvar

Nu, ett år senare, gick Anna Flodell Lindberg förbi stenen igen och såg att färgen fortfarande var kvar och att stenen dessutom hade täckts med algpåväxt. Då höjde hon rösten på Facebook för att uppmärksamma grejen och Brobor och många andra har blivit upprörda.

– Nu kändes det ännu värre eftersom ingen har åtgärdat det. Jag är ju rädd att det inte går att rädda den, säger hon.

Länsstyrelsen ansvarig

Det är länsstyrelsen i Stockholm som har hand om runstenens vård. Sofia Andersson, en av handläggarna som har hand om ärendet, berättar att det finns flera anledningar till att klottret fortfarande är kvar på stenen. En förklaring är att länsstyrelsen tog över ansvaret för de här ärendena från Riksantikvarieämbetet så sent som 2015.

– Vi fick kännedom om det här vintern 2014-2015 och då tog vi kontakt med polisen. Vi kan inte tvätta bort det innan man har gjort en brottsplatsundersökning. Polisen utredde då det hela som en misstanke om fornminnesbrott, men lade ner ärendet eftersom de inte kunde hitta någon skyldig, säger hon.

Men ett helt år har gått, ska det ta så lång tid?

– Det ska åtgärdas så snabbt som möjligt. Men jag kan inte svara på om vi hade kunnat agera snabbare. Det är en process som ska upphandlas. Vi har hanterat ärendet, men det har tagit tid. Och tyvärr är det här inte den enda stenen i Stockholm som är utsatt. Det kan hända flera gånger per år att de klottras på och det är ju olyckligt.

Kommer man kunna rädda stenen?

– Ja, absolut. Det är inte första gången som just den stenen är utsatt för klotter, och den är sedan tidigare utrustad med ett klotterskydd, en särskild lösning som är anpassad till stenarna. Den gröna algpåväxten är helt naturlig och försvinner med sol eller vatten.

Vad händer nu?

– Nu är vi inne i en årstid som inte är så bra för att tvätta stenen, men det ska bli gjort av en konservator så fort det inte är risk att det fryser på.

Upplands-Bro varnar för lustgas

"Rapporter kommer in från alla kommundelar" Under fredagen den 30 september gick kommunen ut och varnade för användningen av lustgas bland Upplands-Bros yngre invånare.fredag 30/9 17:33