Per-Erik Willös "Gröna ringen", eller Flora II som konstverket egentligen heter, var i över 20 års tid ett färgglatt kännetecken för Hässelby torg. I augusti 2020, i samband med att upprustningen av torget hade dragit i gång, togs det dock bort.

Staden ansåg att konstverket under åren blivit inklämt mellan toaletten och torghandeln, och mest fungerat som en uppställningsplats för torghandlarna.

Referensgrupp letade plats

Under 2021 letade trafikkontoret och Stockholm konst efter en ny plats i Hässelby där konstverket skulle uppskattas mer.

Men så blev det inte. Nu har verket i stället flyttats tillbaka till torget.

– Vi tog hjälp av en stor referensgrupp och tittade på flera andra platser, men saker som lutning på marken, ledningar och tankarna bakom konstverket och dess förankring i Hässelby med mera, gjorde att vi inte hittade någon bättre plats, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Flora II är gjort i granit och bemålat stål. Den runda stenen i mitten är sittplats och symbol för solen. De gröna skärmväggarna ska ses som åtta fruktträd eller spaljéer med ett rytmiskt mönster i gult, rött och blått mot ett grönt grenverk.

Per-Erik Willö kallade mosaikmönstret för Husiemönstret, något flera av hans konstverk är gjorda i.

– Vi utredde frågan om att flytta Flora II eftersom vi ansåg att platsen framför tunnelbanan på var för trång för allt som behöver få plats där – torghandeln, toaletten, sittplatserna och själva konstverket. Men eftersom vi inte hittade någon bättre plats är konstverket tillbaka på sin ursprungliga plats. Konstverket har även rustats upp och rostskadorna har åtgärdats, säger Malinda Flodman.