Det kostar pengar att reparera gatlyktor. Foto: Mostphotos/Åsa Sommarström

Därför är gatlyktorna så ofta trasiga

Sedan i lördags lyser lyktstolpen vid Banvägen som den ska. Men det är många andra gatlampor som inte fungerar i Vallentuna. Orsaken? Det saknas pengar.

  • Publicerad 14:29, 22 okt 2018

Äntligen lyser gatlampan vid övergångsstället mellan Banvägen och vårdcentralen. Den lagades i lördags efter att först ha legat några månader på gräsmattan bredvid och sedan ha satts på plats utan att belysningen tändes.

Sedan vi skrivit om det långvarigt mörklagda övergångsstället i torsdags blev Göran Söderqvist, driftansvarig för väg och belysning, kontaktad av kommunledningen. Och i lördags var en elektriker på plats för att få igång lyktstolpen.

Inget händer

Vi fick också en hel del kommentarer på Facebook från Vallentunabor som berättade om trasiga gatlyktor som felanmälts men inte åtgärdats. Det värsta fallet handlar om lampor på Forninnesvägen som ska ha felanmälts redan förra hösten utan att åtgärdas. En ny felanmälan för ett par veckor sedan har inte heller lett till några resultat.

– VI får in jättemycket anmälningar dagligen. Men att det skulle varit problem sedan ett år, så ska det ju inte vara, säger Göran Söderqvist.

Seriebyten

Enligt honom skulle problemet med trasiga gatlampor bli betydligt mindre om kommunen gjorde så kallade seriebyten av gatubelysningen.

– Då byter man ut samtliga belysningspunkter på en gata i taget för att undvika att det slocknar en lampa här och en där. Så tror jag att man gör på de flesta ställen. Men det har vi inte budget till.

Led-lampor

Johan Carselind, gatu- och parkchef i Vallentuna, är inte beredd att lägga extra pengar på seriebyten.

 – Vi har ju bytt ut all kvicksilverbelysning till led-lampor. Det innebar en jättestor förbättring. Skulle man byta ut alla lampor i kommunen i ett seriebyte så skulle det kosta väldigt mycket pengar. Vi tar ett område åt gången i stället. 

Vallentuna har också bytt entreprenör för underhåll, ett byte man säger sig vara mycket nöjd med.

Så varför händer det inget när folk felanmäler?

– Det är ju märkligt. Det går ju in i vårt felanmälningssystem och sen går det vidare till entreprenören. Jag kan inte svara på varför inte det funkar.

Ska ni inte utreda varför?

– Om det kommer in flera gånger kan det vara åtgärdat och gått sönder igen. 

Vi har ju ingen som är ute varje kväll. Men Göran gör stickprovskontroller och vi har ronderna med entreprenörerna två gånger året.

Men uppenbarligen funkar det inte?

– Frågan är hur släckt det är. Vi åker inte ut för en lampa. Om det är sedan förra hösten är det fel någonstans. Där har det blivit något fel i någon kommunikation.  Men frågan är hur många platser det är. Jag tror inte det är så många, det kan det inte vara eftersom vi har de här ronderingarna. Släckta lampor kommer alltid finnas, det kommer vi aldrig ifrån.