Därför är andungarna i Lötsjön gula

Gåtan med de gula andungarna i Lötsjön har nu fått sitt svar: de är resultatet av en tusenårig avelstradition. Och att de bor just i Sundbyberg är ingen slump.

  • Publicerad 14:28, 30 maj 2016

Det var för två veckor sedan som Mitt i Sundbyberg berättade om den speciella gräsandsfamiljen i Lötsjön. Mamma and är brun liksom nio av hennes ungar. Men två av ungarna i kullen är gyllengula, som kycklingar.

Många läsare har tagit det gula syskonparet till sina hjärtan. Men frågan gäckar ännu – hur kan det ha blivit såhär? Har den bruna honan verkligen kläckt de två, eller adopterat en annan fågels barn? Har hon haft ihop det med en ovanlig vit and?

Mitt i Sundbyberg ringde upp fågelexperten Anders Wirdheim som jobbar som informationsansvarig på Sveriges Ornitologiska Förening. Han säger att fenomenet är ovanligt, men inte unikt. Varje år får han något samtal på ämnet gula andungar.

Anders Wirdheim berättar att de gula ungarna snart kommer att skifta i färg.

– De individer som är gula som ungar är vita som vuxna. Vita eller väldigt urblekta, de kan se ut som kaffe med mjölk i färgen.

Gräsänder är anmoder till alla ankor utom myskanka, förklarar Anders Wirdheim. Och de gula ungarna är sannolikt resultatet av en tusenårig gammal tradition att avla fram vita ankor.

Honan vid Lötsjön behöver inte ha parat sig med en vit and.

– Det absolut troligaste här är att det skett en återkorsning, förmodligen har både mamman och pappan recessivt anlag för det vita. Då blir några av ungarna gula. Det kallas de mendeliska ärftlighetslagarna.

Att de gula ungarna blivit till just i Sundbyberg är faktiskt ingen slump.

– Det är vanligast i tätorter där fåglar är stationära. När de är i samma miljö året runt, ofta vid ett öppet vattendrag, träffar de också samma partner, det blir inget utbyte. Honorna är väldigt trogna sin födelseplats, och hanarna anpassar sig efter honorna, säger Anders Wirdheim.

Hur kommer det att gå för de gula ungarna?

– De har i princip samma förutsättningar som de andra. Dock kan avvikare lysa i ögonen på rovfåglar. Avvikande individer löper större risk att bli tagna än de normalt tecknade, säger Anders Wirdheim.

Nu tänds julljusen i Sumpan

Nyheter Nu är det dags för riktig julfeeling – i helgen tänds nämligen rådjuren, bollarna och träden i Centrala Sundbybergtisdag 1/12 9:33