Enstabon Alfred Sandberg, 7, trivs som fisken i vattnet på Tibblebadet. Foto: Åsa Sommarström

Därför är 2016 hoppets år i Täby

  • Publicerad 08:34, 12 jan 2016

Det är mer än fem år sedan som man kunde konstatera att Tibblebadet dras med problem som bristfällig rening och sprickande kakel.

Sedan dess har frågan om ny simhall dragits fram och tillbaka i kommunen. I år ska det avgörande beslut äntligen tas.

Det mesta pekar på att ett nytt badhus byggs där innebandyhallen Rospiggen står i dag. Efter flera förseningar räknar kommunens tjänstemän med att frågan får ett slutligt avgörande någon gång i vår.

När själva bygget kan dra igång är dock oklart.

För Enstabon Alfred Sandberg, 7, får det gärna dröja innan Tibblebadet slår igen. Han gillar att vara här.

– Roligast är det att hoppa, säger han och gör ett jätteskutt ut från ettans trampolin och ner i plurret.

En stund senare är Alfred Sandberg ganska frusen.

– En av de saker jag hoppas mest på i år är att det blir en bra sommar så att det går att bada på Norskogsbadet, säger han innan han kilar in i bastun tillsammans med sin lillebror och pappa.

Tibblebadet är inte Täbys enda plats som står inför förändringar. Till de större frågorna hör Galoppfältet som under året ska ta sig genom flera avgörande faser.

En viktig milstolpe nås troligen i slutet på året. Då ska planerna in i ett så kallat utställningsskede för granskning och efter det kan en färdig detaljplan klubbas ganska snart.

Kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M) börjar kunna ana slutet på en lång process.

– Det är snart åtta år sedan som vi började dra i den här frågan. Detaljplanearbetet som görs nu blir avgörande för när själva bygget ska kunna sätta igång.

Han har stora förhoppningar även för att andra projekt ska komma till skott. Inte minst gäller det Roslagsbanan. När 2016 går mot sitt slut är exempelvis planen att bygga dubbelspår mellan Hägernäs och Ullna kvarnväg.

Ett av Leif Gripestams största önskemål inför året är reformer som får fart på bostadsbyggandet i länet.

Även för oppositionsrådet Annica Gryhed (S) står bostäder högt upp på listan.

– För mig kommer en av de viktigaste sakerna vara att bevaka så att det byggs för Täbybor med olika ekonomiska förutsättningar och i olika faser i livet, säger Annica Gryhed.

Just nu planeras för ett hundratal så kallade modulboenden i kommunen. De tillfälliga bostäderna är små men rymmer stort hopp bland de flyktingar som väntas flytta in där under året.

Fakta

Frågor som kan få svar under året

Ska populära Hamburgarstugan överleva bygglovsproblem och grannars klagomål på stekos?

Blir polishuset kvar i de slitna lokalerna på Biblioteksgången eller tvingas man flytta?

Ska värde och ursprung kunna fastställas för de 200 år gamla väggmålningarna i Hönshuset vid Löttinge gård?

Visa merVisa mindre

Fakta

Ett axplock av vad som händer i Täby under 2016

I februari inleds Sverigeförhandlingen då frågan om eventuell tunnelbana till Täby och Roslagsbana till city ska avgöras. Diskussionerna väntas pågå in på nästa år.

Den 20 mars spelar Robert Wells på Tibble teater. Under året fortsätter satsningen på teatern med bland annat direktsänd opera och familjeföreställningar.

Den 2 april inleder IK Frej säsongen i Superettan med match borta mot Gais. I år gör klubben dessutom en nysatsning med att starta upp ett damlag.

Någon gång under våren förväntas beslut äntligen fattas för en ny simhall. Det är dock osäkert om spaden sätts i marken under 2016.

Strax före sommaren är det tänkt att den stora ombyggnaden av motorvägskorsningen i Roslags-Näsby ska dra igång. Det kan bli knöligt att köra bil på E18.

I slutet av året går utbyggnaden av Galoppfältet in i utställningsskede. Det innebär att en relativt färdig idé finns och att en slutlig plan för det nya området Täby park snart kan antas.

Täby fortsätter att växa och när året är slut kommer kommunen att ha sammanlagt 69 130 invånare, enligt den senaste befolkningsprognosen. En ökning med ungefär 1 000 personer från i dag.

Visa merVisa mindre