SOPKOLL. Avfallstaxan är ett sätt att se till att folk inte slänger sina förpackningar i hushållssoporna, menar Tomas Öhman som är avfallsingenjör i Ekerö kommun. "Det vi kan göra är att locka med att det blir billigare om man källsorterar", säger han. Foto: Mikael Andersson/Lisa Halldén

Därför ändras sop-taxan för Ekerös villaägare

De nya priserna för sophantering har upprört en del villabor i Ekerö. För dyrt tycker vissa. Feltänkt, tycker andra.

  • Publicerad 16:10, 23 jan 2020

Den nya avfallstaxan som Ekerö kommun introducerade för villahushåll i början på året har skapat många frågor. I Facebookgrupper har diskussionstrådarna ringlat långa om vad den nya taxan faktiskt innebär.

Den största förändringen är att den rörliga kostnaden för stora sopkärl har blivit rejält dyrare. För det allra största kärlet har taxan ökat från 1 802 kronor till 2 650 kronor per år, om man har tömning var fjärde vecka

Samtidigt har taxan sänkts lika rejält åt andra hållet. Kommunen vill få fler att använda mindre kärl för att istället källsortera. För den som har det minsta kärlet har kostnaden sänkts från 341 kronor till 140 kronor per år, med tömning var fjärde vecka

– Vi vill skapa starka ekonomiska incitament för att skaffa ett litet kärl. Enligt lagen får man inte slänga förpackningar som hushållsavfall men det finns inga sanktioner, du hamnar ju knappast i fängelse om du gör fel. Det vi kan göra är att locka med att det blir billigare om man källsorterar, säger Tomas Öhman som är avfallsingenjör i Ekerö kommun.

Skjuter bredvid målet

Men jämför man olika typer av abonnemang kan det se ut som om kommunen skjuter bredvid målet. Ett 140 liters kärl som töms varannan vecka kostar 360 kronor per år. Ett 240 liters kärl med var fjärde veckas tömning kostar 1250 kronor.

På en månad får man alltså slänga 40 liter mer med det mindre kärlet än med det större – och få det 890 kronor billigare.

– Plockar man ut och jämför de två abonnemangen kan det såklart se motsägelsefullt ut. Men i realiteten blir det inget riktigt problem, eftersom det bara finns cirka ett dussin hushåll i kommunen med 240 liters kärl och månadshämtning, säger han.

Men för att få ha soptömning en gång i månaden måste man också ha kompost, eftersom kommunen inte vill att ha matavfall i soporna en hel månad.

– Har du kompost är är du sannolikt så miljömedveten att du också källsorterar och därför inte behöver ha det största kärlet, säger Tomas Öhman.

Bonus för kompost

Jämför man istället varje kärl för sig så blir det för de större kärlen billigare, särskilt om man har tömning var fjärde vecka. På så sätt hoppas kommunen kunna ge ett incitament till villaborna att börja kompostera.

– Det är ju ett arbete att ta hand om sin kompost själv och det vill vi ge en liten bonus för. Däremot gör det ingen större skillnad ur miljösynpunkt eftersom sopbilen antagligen fortfarande behöver köra sträckan, till de som har varannan veckas hämtning, säger han.

Taxan för sophämtningen i flerbostadshusen förblir oförändrad.

Så funkar det:

För att få soporna tömda betalar man i Ekerö kommun en grundavgift på 650 kr per år oavsett hur stort kärl man har. Det kostnaden är den samma som under 2019.

Utöver grundavgiften betalar man en rörlig kostnad beroende på hur stort kärl man har och hur ofta det töms.

Vill man ha tömning en gång i månaden så måste man ha en egen kompost för matavfall, istället för att använda gröna påsen, eftersom det inte ska ligga matrester i soporna så länge.

Det är enligt lag förbjudet att kasta förpackningar och tidningar bland hushållsopor. De ska istället tas till en återvinningscentral.

Visa merVisa mindre

Klockan tio smäller det – varje dag

Nyheter Regelbundna sprängningar när ny tunnel byggs Varje dag klockan tio, sex månader framöver, blir det stopp framför Lindötunneln. Då sprängs det nämligen i berget då en ny tunnel ska ta plats.fredag 23/10 15:45

Flera hundra väntas till kyrkorna

Nyheter Helg. Allhelgona särskilt viktigt i år. Årets kanske största kyrkliga helg, sett till antalet besökare, är på ingång. I år blir allhelgona särskilt viktig, tror Magnus Ehntorp, präst och biträdande kyrkoherde på Ekerö.torsdag 22/10 11:12

Toppar insamling med bullar

Nyheter Driv. Färingsöbo bidrar stort till Världens barm Snacka om engagemang. Färingsöbon Mikael Gustavsson, 57, är den privatperson som i år har samlat in mest till hjälporganisationen Världens barn.tisdag 20/10 11:35