Körsbärsträd utanför Kyrkans hus i Vårsta. Foto: Anders Björklund

Därför älskar vi våra körsbärsträd

Den som gillar körsbärsträd behöver inte åka till Kungsträdgården. De finns betydligt närmre. Tidningen gjorde en liten trädsafari genom Botkyrka och Salem. – Spontant ger de en känsla av sommar och glädje, säger Norsborgsbon Josefina Kopar Hernandez.

  • Publicerad 17:55, 8 maj 2018

Körsbärsträden står i blom runt om i Stockholm – och många vill föreviga dem på bild. Men när startade egentligen trenden?

Uppmärksamheten kring körsbärsblomningen har vuxit i takt med plattformar som Instagram och Facebooks genomslag, och förklaringen till motivets popularitet stavas enligt sociala medieexperten Beata Jungselius ”lättlajkat”.

– Det är en symbol för våren – alla gillar våren – och så är det estetiskt tilltalande, säger hon.

Humla bland blommorna utanför vårdcentralen i Salems centrum. Foto: Lars-Ingvar Olsson.

Ett annat faktum är att motivet är lätt att dela med sig av: det är opolitiskt och inget som kan skava.

– Det är bara en trevlig bild på en trevlig blomma.

 #körsbärsträd” – är en hashtag som i dagsläget visar över 22 000 blommande trädkronor på Instagram.

Träd utanför Tumba gymnasium.

Först av alla att fånga körsbärsblommorna i Kungsträdgården på bild i år var Salembon Lars-Ingvar Olsson som hittade en ensam blomma den 19 april.

 – Det är väl alltid så där, att man hittar saker och ting. Det gäller att ha turen på sin sida, sade Lars-Ingvar Olsson om bilden

Men du behöver inte åka in till Kungsträdgården för att få se de blommande träden. De finns även runt om i Botkyrka och Salem.

”Man behöver inte åka långt för o se körsbärsblom, somliga har de på sin arbetsplats” skriver Tullingebon Emil Göthlin i Facebookgruppen Alla som älskar Tullinge.

– Jag tror inte att Instagram-hypen får folk att plantera fler körsbärsträd, men vi blir uppmärksammade på att de finns på ett annat sätt. Du kanske inte hade tänkt på det där trädet för några år sedan mer än att ”här är ett trevligt träd”, men när man tänker i de här banorna blir man mer uppmärksam, säger Beata Jungselius.

Hallunda centrum. Norsborgsbon Josefina Kopar Hernandez gillar som så många andra träden. Husen på Eriksbergsåsen i bakgrunden. Foto: Josefina Kopar Hernandez

För den som vill vara en del av gemenskapen gäller det att passa på – enligt Mattias Iwarsson blommar de nämligen bara veckan ut.

– När det är det soligt och varmt går det fort. Jag skulle säga att de blommar i två-tre dagar till. Det är oavsett ett vackert träd med fin krona, men de rosa blommorna försvinner, säger han.

Fakta

Är Japans nationalblomma

Enligt trädgårdskonsulten Mattias Iwarsson så omnämns trädet i ”Det bästas stora trädgårdslexikon” första gången 1984.

Det kommer ursprungligen från Japan, där körsbärsblomman även är landets nationalblomma och ses som en slags symbolisk påminnelse om att underbart ofta är kort.

Den sorten som är vanligast förekommande i Sverige heter Prunus ‘Accolade’ och är en korsning av två sorters asiatiska körsbär – ett så kallat ”prydnadskörsbär”.

Visa merVisa mindre