Edwin Cedervall Olofsgård, Alexander Klondiras, Philippa Klondiras och Nicole Rydell. Foto: Anna Wilson

Dansskolan flyttar in på Källängens torg

I september nyöppnar en dansskolan Dansen i nya lokaler på Näset. De erfarna dansarna Philippa Klondiras och Nicole Rydell är grundare och undervisar på skolan. – Att se glada elever efter en dansföreställning tar allt, säger Philippa Klondiras.

  • Publicerad 10:04, 9 jul 2018

Philippa Klondiras, Nicole Rydell, Edvin Cedervall Olofsgård och Alexander Klondiras är kvartetten bakom dansskolan Dansen på Lidingö.

Just nu renoverar de lokalen på Källängstorget, Näset som slår upp portarna för eleverna i september.

– Helt plötsligt har vi förstått att vi har en dansskola, säger Philippa Klondiras.

Gammal antikaffär

Dansskolan har funnits i tre terminer och har hittills hyrt in sig på Källängens skola. Intresset från eleverna har växt och nu har de fått hyra en lokal på Källängens torg som tidigare bland annat varit en antikaffär. Lokalerna renoverar de helt själva.

– Det känns i knän och axlar. Men det är något visst med att komma hit, sälla på musik och en kanna kaffe, säger Alexander Klondiras.

Han och Edvin är dansskolans administratörer. Philippa och Nicole står för dansundervisningen.

Dansat i Idol

Båda har bred erfarenhet, både som professionella dansare och danslärare. Båda har utbildning från Balettakademien.

Philippa har bland annat dansat i Melodifestivalen, Idol, föreställningen Ronja Rövardotter och bakom artister som Carola, Jonas Gardell och Lena Philipson. Nicole har dansat bakom Jonas Gardell och Lena Philipsson, i Idol och öppningsnumren på Guldbaggegalan och Let’s dance.

– Det ger respekt att vi själva jobbar som dansare, säger Philippa.

Eleverna ska känna sig hemma

På Dansen undervisar de elever i alla åldrar och på alla nivåer, från 3-åringar till 65-åringar, från nybörjare till nästan proffs.  Danslinjen Kompaniet förbereder dansarna för vidare dansutbildningar, det krävs audition för att få gå.

Men kvartetten bakom Dansen är inte elitister.

– Vi har inte inriktat oss mot tävling. Det är inte så vi ser att barn och ungdomar växer. Det här ska vara ett ställe där man känner sig hemma, säger Edvin.

– Det handlar om glädje, släppa loss, ha kul, lära känna sig själv och varandra, säger Philippa.

Vad tycker ni är roligast, att dansa själva eller undervisa?

– Det går inte att välja. Det ger så olika utdelning. Men att se glada elever efter en dansföreställning, det tar allt, säger Philippa.

– Att se deras utveckling är en sjuk kick, säger Nicole.

Dansen tar aktivt del i kulturlivet på Lidingö. De är medlemmar i kulturveckan-gruppen. De har dansat på Galleri Fallera och hälsans dag.

Piruetter på diagonalen är ett vanligt inslag i danslektioner.