I helgen blir det dans på röda linjen. Foto: Claudio Britos/Einar Kling Odenkrants

Dansshower och flash mob på röda linjen

Balett i fontänen på Skärholmstorget. Flashmob i Vårby gård. Kontaktimprovisation i Hallunda. På söndag kan du åka på en dansresa längs röda linjen söderut. Men SL lägger sätter käppar i hjulet för dans i tunnelbanan.

  • Publicerad 16:03, 24 apr 2018

På söndag är det Dansens dag. Det firas med dansresa med stopp på tre stationer längs röda linjens tunnelbanelinje: Skärholmen, Vårby gård och Hallunda. Det bjuds på indisk dans, jazz och balett, flash mobs och danslektioner för de som blir danssugna.

Bakom dansfesten står Dans i Stockholms stad och län och nätverket Dans på röda linjen som jobbar för att lyfta fram dansen bland ungdomar på röda linjen.

– Vi vill få fler att ta sina första danssteg eller se sin första dansföreställning. Många, framför allt vuxna, tror att man måste "förstå" dans men det finns inget rätt eller fel, man tolkar det som man vill, säger Åsa Fagerlund, danskonsulent på Dans i Stockholms stad och län.

Dansförbud på t-banan

Mellan de olika stoppen guidar dansgruppen ReAct. Men tyvärr blir det ingen dans i tunnelbanevagnarna. Det lägger SL:s regler krokben för. Det krävs nämligen danstillstånd.

– Ja, och det fick vi inte tyvärr. Det gäller att inte äventyra säkerheten och störa så att folk kan komma fram. Man får inte heller spela musik högt för man måste höra vad som sägs i högtalarna. Men ReAct kommer guida oss på och till och från tåget och hitta sätt att manifestera dansens särart, säger Åsa Fagerlund.

Vad är grejen med dans egentligen?

– Det är ett uttryck som går lite utanför det som vi brukar se i vår vardag, den kan uttrycka känslor och tankar som går rakt in i kroppen utan ord. Det är en demokratiskt aktivitet, alla kan vara med och uttrycka sig, säger Åsa Fagerlund.

Dansresan är gratis men giltig SL-biljett krävs.

Dansbanan i Vårby gård. Foto: Claudio Britos

Här hittar du dans på röda

Dansens dag är en internationell temadag som instiftades 1982 av International Dance Committee, ITI-Unesco. Den firas 29 april varje år.

12.00 – 12.25 Skärholmens torg

Medverkande: Dansare från Fryshuset, Kungliga Svenska balettskolan, Dans- och Cirkushögskolan och Kulturskolan Stockholm.

12.50 – 13.20 Vårby Gård/Dansbana!

Medverkande: Dansare från JELNEK, C.OFF, Kulturskolan Stockholm och Usha Balasundaram.

13.50 – 14.20 Hallunda Centrum

Medverkande: Dansare från Botkyrka kulturskola, Stockholms Estetiska Gymnasium, Dans- och Cirkushögskolan och Kathak-kompaniet/Indisk Dansakademi.

Efteråt får man prova på kontaktimprovisation på Riksteatern med Dans- och Cirkushögskolan och Ralf Jarochinski. Begränsat antal platser. Anmälan här: https://simplesignup.se/private_event/130557/41615d1ece

Visa merVisa mindre

Dansgruppen ReAct är specialiserade på dans i offentliga miljöer. Här på tunnelbanan. Foto: Einar Kling Odencrants