Danspar sedan barnsben – nu gör de dubbel VM-debut

De har dansat tillsammans i tio år, nästan halva livet för 21-årige Sam Ardekani och 23-åriga Fanny Sandegren från Birka dansklubb i Alvik. Nu gör de VM-debut, först i tiodans-VM i Polen i morgon lördag och bara en vecka senare i standarddans-VM i Österrike.

  • Publicerad 13:59, 9 nov 2018

– Det är vårt första VM och vi tävlar mot många som vi aldrig har mött tidigare så det är svårt att säga hur det kommer att gå, säger Fanny Sandegren.

Förberedelserna inför VM-debuten lämnar i alla fall inget övrigt att önska. Fanny och Sam brukar träna två till tre timmar varje vardag, plus tävlingar de flesta helger, och de har legat i hårdträning hela hösten.

– Ja, lite extra har vi kört nu sedan vi fick besked om att vi var uttagna till VM, säger Fanny.

Rankade etta i Sverige i tiodans

Det var i september, men redan före det definitiva beskedet hade de på känn att de skulle få chansen. Sam och Fanny är rankade etta i Sverige i tiodans, där ett par får åka till VM, och tvåa i standarddans där Sverige får skicka två par till VM.

De fem standarddanserna är modern vals, quickstep, tango, wienervals och slowfoxtrot. I tiodans ingår dessa fem, plus de latinamerikanska danserna cha-cha-cha, samba, rumba, paso doble och jive.

– Många specialiserar sig, men vi har valt att fortsätta med både tiodans och standard, i alla fall än så länge. Det är kul med båda, säger Fanny.

Har dansat ihop i tio år

Sam och Fanny har varit ett danspar i tio år. När de började dansa tillsammans på Birka dansklubb i Alvik var Fanny 13 år och Sam bara 11.

– I början var jag till och med längre än Sam. Det var svårt, framför allt i vissa standarddanser. Men som tur var växte Sam om mig och nu är vi i precis lagom längd, säger Fanny.

Ni måste vara rejält samkörda efter tio år, hur stor fördel är det?

– Det är aldrig en nackdel i alla fall. Ibland blir det trångt med många par på dansgolvet och man kan behöva improvisera utanför den intränade koreografin – då är det bra med lite tankeläsning och den blir lättare eftersom vi känner varandra så väl.

”Vi är ett väldigt starkt team”

Tio år är en ovanligt lång tid att hålla ihop för ett danspar, berättar Fanny.

– Ja, vissa tycker att det är bra att byta ibland och få lite nytt och fräscht. Men jag håller nog inte med. Vi är ett väldigt starkt team, Sam och jag.

I dag flyger de till Warszawa i Polen där VM i tiodans avgörs i morgon, den 10 november. VM i standarddans avgörs i Wien den 17 november.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!