Under våren har Ida ”Inxi” Holmlund, som är specialiserad på dansstilen Vogue, haft ett dansresidens i Sollentuna.

Projektet inleddes med att etnologen Stella Waldenström från Stockholms läns museum samlade in berättelser från personer som bor i Rotebro.

Sammanlagt 25 Rotebrobor har bidragit med sina berättelser. Genom intervjuer och enkäter har de delat tankar, minnen och känslor kopplade till sitt område.

Syftet med projektet har varit att skapa intresse för lokalhistoria och Rotebros utveckling.

Vad handlar danserna och filmen om?

– Trygghet, sportkänsla, kärlek till naturen, oväsen och individuella utmaningar var teman jag ville jobba med, säger Ida ”Inxi” Holmlund.

Hon har försökt att hitta kärnan i vad folk ser som speciellt för Rotebro utifrån de insamlade berättelserna.

Många av invånarnas berättelser handlar om kärleken till naturen.

Många upplever Rotebro som en trygg plats att växa upp på men en del tyckte att de blivit mindre tryggt de senaste åren.

Närheten till stan och pendeltåget var ett annat tema. Och att det satsas mycket på sport i Rotebro, speciellt nu med den nya Rotebrohallen.

Har arbetet på plats

I arbetet med att skapa dansfilmen har Ida ”Inxi” Holmlund samarbetat med filmaren Jennifer Drotz Ruhn och fem voguedansare från Ballroomscenen i Sverige. Hon har arbetat fram koreografierna på plats, i en danssal i Arena Rotebro och på Arena Satelliten i Sollentuna centrum.

Premiär i slottet

Premiärvisning blir det alltså på fredag, klockan 18.00 på Edsbergs slott, i samband med Kulturvaket i Edsvik. Då är också Ida ”Inxi” Holmlund på plats för ett samtal med etnologerna Moa Beskow och Stella Waldenström.

Efter premiären kan filmen ses på kommunens hemsida.