Sedan Dramaten av ekonomiska skäl förra året var tvungen att säga upp avtalet med scenen Elverket på Linnégatan har man arbetat med vad som ska ske med lokalen.

Under tisdagen presenterade Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef på Dramaten tillsammans med Dansens Hus konstnärliga ledare och vd, Johannes Öhman hur det kommer att se ut.

– Jag tog kontakt med Mattias på Dramaten för att se om det fanns något sätt att bevara det här som en teater, kanske tillsammans. För att staden behöver en scen. Och dansen behöver en mellanscen, säger Johannes Öhman.

– Det ledde också till ett härligt konstnärligt samtal. Det mynnade ut i att det är så jäkla skitkul att det här fortsätter att vara en samlingsplats för scenkonst, för överskridande performativa konstformer med dans i fokus och ett pågående bra samtal med Dramatens teaterchef. Det här är ett jättekliv för Dansens Hus och att hitta olika samarbetsformer.

Fler speltillfällen

Han menar att speltillfällena nu kan öka, både för nationella och internationella föreställningar.

– Vi är glada över att ha hittat det här samarbetet, säger Mattias Andersson.

– Att kulturaktörer samarbetar alltmer blir viktigt i framtiden där ett kulturklimat blir hårdare och hårdare. Inte minst när vi kommer ut på andra sidan pandemin. För mig personligen som scenkonstnär har den moderna dansen alltid betytt väldigt mycket, det är där innovationerna sker egentligen. Man arbetar med vad som händer i ett scenrum.

Tanken är nu att de båda aktörerna ska dela på kostnaderna under fem års tid. De första två åren programlägger Dansens Hus. Dramaten kommer att ha en "slot" under hösten 2022 och från 2024 går samarbetet fullt ut. Det innebär samarbeten kring originalproduktioner men också att ge plats åt internationella konstnärsskap - att bjuda in hälften dansare, hälften skådespelare.

– Man kan tänka sig att den dansintresserade publiken hittar till en typ av teater som de inte hade uppmärksammat annars och vice versa. Jag tycker det här känns genuint inspirerande, säger Mattias Andersson.

Får miljonstöd

Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholm, meddelar att staden ger ett etableringsstöd på 2,5 miljoner kronor.

– Under den här pandemin då scenkonsten har lidit kanske allra hårdast är jag glad att vi kan komma med det här beskedet, där staden tillsammans med Dansens Hus är en möjliggörare. Vi har väldigt duktiga konstnärer i Stockholm som inte riktigt har haft det scenutrymme de behöver.

– Vi måste dels ta vara på det vi har - de scener vi har idag måste vi göra allt för att rädda. Dels behöver dans- och cirkusdelen i branschen mer scen.