I en riktad hälsoinsats för tjejer mellan 13 och 18 år drar inom kort projektet "Dansa utan krav" igång i Träkvista. Bakgrunden är tonårstjejers mående och projektet har spridits över hela landet sedan starten för några år sedan. I Ekerö finns det sedan 2018.

– Många tjejer känner oro, ångest nedstämdhet och har ont i magen. Statistiskt sett har tjejer varit mer utsatta för psykisk ohälsa, säger Sara Grändegård, projektledare och danslärare.

Deltagandet är kostnadsfritt och Ekerö kommun är med och finansierar satsningen. Genom skolornas elevhälsa kan även deltagare fångas upp i skolan och där få tips och stöttning för att söka plats i dansprojektet.

– Vi har tio platser och en ledare. Vi har det i mindre skala för att vi vill kunna se och möta alla, säger Sara Grändegård.

Deltagarna kommer att träffas en gång i veckan under hösten och dansa 75-minuterspass efter skoldagen.

– Det är uppbyggt så att det är helt kravlös dans. Det är ingen uppvisning eller krav på prestation. Det viktigaste är att de rör på sig och har roligt.

Blandade danser

Vid träffarna får tjejerna prova på flera olika genrer.

– Det blir street dance, jazz, afro, salsa och kreativa övningar och vi avslutar alltid med avslappningsövningar.

I Ekerö kommun drog projektet igång 2018 och Sara Grändegård har sett tydlig effekt på tidigare deltagares mående.

– Det har gett en ökad självkänsla, de har mått bättre, funnit en tillvaro och vänner.

Projektet bygger på studien "Dans för hälsa" som forskaren Anna Duberg gjort vid Örebro universitet.

"Dansa utan krav" riktar sig till boende på Mälaröarna eller tjejer som går i skola där. De som vill delta kan prata med elevhälsan på sin skola eller kontakta Sara Grändegård via kommunens hemsida.