Farsta Simhall Foto: Direktpress

Dans ska få unga tjejer att må bättre

Dansa dig till ett bättre mående. Det är syftet med Kulturskolans nya satsning "Dansa utan krav", som riktar sig till unga tjejer i Farsta.

  • Publicerad 05:15, 27 feb 2021

I slutet av januari drog projektet "Dansa utan krav" igång. Satsningen är ett samarbete mellan Kulturskolan och Region Stockholm, samt Gubbängsskolan, Hökarängsskolan och Farsta grundskola.

Två dagar i veckan samlas tjejer i åldrarna 13 till 18 år i en lokal i Farsta simhall där de dansar, hänger och får möjlighet att vara sig själva.

Man kan säga att man fokuserar på det friska och försöker bli bekväm i sin kropp. Det är liksom en basal rättighet: att kunna känna att man existerar, får existera och vill göra det, säger Anna Östlund, som jobbar på Kulturskolan och är med och leder projektet.

"Dansa utan krav"

Dansen är i Farsta simhall två gånger i veckan, och riktar sig mot flickor 13-18 år.

"Dansa utan krav" kommer köra på resten av året, och det är helt gratis att vara med.

Vill man delta finns information om hur man anmäler sig på www.kulturskolan.stockholm.se.

Visa merVisa mindre

Hon betonar att deltagandet, precis som namnet insinuerar, ska kännas kravlöst, och förutom dans ges även utrymme till avslappning och fika.

Det är något som vi trycker på, att man kan komma hit och känna sig som en urvriden trasa, det gör inget. Man har rätt att känna sig så. Det är bättre än att man inte kommer. Man kan sitta bredvid, och plötsligt kanske man vill vara med.

Bygger på forskning

Satsningen bygger på forskning som visar ett samband mellan dans och bättre mående, och Anna Östlund säger att hon redan ser hur dansen har en positiv inverkan på deltagarna.

Det är flera som säger att "jag mår inte alltid bra när jag kommer hit, men jag mår alltid bra när jag går härifrån".