Dans och musik flyttar från Medborgarhuset

Kulturskolan kommer bara att satsa på teater i nya Medborgarhuset. Dansen och musiken ska flytta till andra lokaler. Ett beslut som väcker kritik.

  • Publicerad 13:37, 23 nov 2017

När Medborgarhuset ska byggas om kommer biblioteket och kulturskolans teaterverksamhet att växa. Men det innebär också att kulturskolans andra verksamheter – dans- och musikskolan – ska flytta, bekräftar fastighetskontoret. Något som StockholmDirekt var först med att berätta.

Blir ingen större yta

Tidigare var tanken att kulturförvaltningen skulle få runt 1000 kvadratmeter större yta i nya huset, men den idén är numera slopad.

– Vi ska istället hitta en ny extern hyresgäst, säger Linda Laine, kommunikatör på fastighetskontoret.

Kulturförvaltningen får istället i stort sett lika mycket yta som tidigare i nya huset, enligt Linda Laine.

Väcker kritik

Men beslutet att flytta bort musik- och dansskolan väcker kritik.

– Medborgarhuset ska vara stockholmarnas hus. Projektet måste istället genomlysas med fokus på hur vi kan få in fler externa hyresgäster, det skulle både göra huset mer attraktivt och förbättra ekonomin, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare i ett pressmeddelande.

Föreningslivet får vara kvar

När det gäller lokaler för föreningslivet är det är ingen förändring i yta i nya Medborgarhuset, enligt Linda Laine. Men om det blir dyrare för föreningarna att hyra ett konferensrum är ännu inte klart.

Och hur mycket plats som studieförbundet Sensus får i nya huset är ännu inte färdigt.

– Vi har möjlighet att erbjuda Sensus lika mycket yta som tidigare, men de har ännu inte bestämt hur mycket yta de vill ha. Avtalet är inte tecknat än, skriver Linda Laine.

Nya Medborgarhuset ska stå klart 2020, ett år senare än först tänkt. Huset beräknas kosta 1 miljard kronor att renovera.

Mitt i söker ansvarig på kulturskolan för en kommentar.