Trångsundsbon Malin Danielsson (L) ser fram emot ett nytt kapitel i livet – men kommer att sakna kommunpolitiken. Foto: Stefan Källstigen

Danielsson (L): ”Jag ska driva Södertörnsfrågor i riksdagen”

Efter 15 år som Huddingepolitiker, varav tio som kommunalråd lämnar nu Malin Danielsson (L) lokalpolitiken för att bli riksdagspolitiker. – Jag kommer självklart att driva Södertörnsfrågor i riksdagen, säger hon.

  • Publicerad 11:53, 16 jan 2020

På onsdagen meddelade Liberalerna att Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, lämnar sin post för att bli riksdagspolitiker. Hon ska ersätta riksdagsledamoten Maria Arnholm, som blir landshövding i Kronoberg.

Det känns jättespännande och utmanande och pirrigt så klart.

Malin Danielsson (L), kommunalråd.

– Det känns jättespännande och utmanande och pirrigt så klart. Det är ett fantastiskt förtroende, säger Malin Danielsson.

Malin Danielsson har varit engagerad i Huddingepolitiken i 15 år, de senaste 10 åren som kommunalråd. Hon har varit ansvarig för skolfrågor och nu senast för samhällsbyggnadsfrågor och dessutom varit ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Stolt över Huddinges utveckling

– Jag har gjort nästan allt, så det är väl dags att göra något annat, säger hon och skrattar.

Vad ska du arbeta med för frågor i risdagen?

– Det vet jag inte ännu, men jag hoppas på något inom bostadspolitik eller skolpolitik som jag är grundad i, eller socialpolitik där det finns mycket att göra för att kommunerna ska få möjligheter att göra ett bra jobb med framför allt unga som är på glid och behöver samhällets stöd.

Kommer du att ta med dig Huddingeperspektivet till riksdagen?

– Självklart. Jag kommer att fortsätta jobba för Tvärförbindelse Södertörn och balansen i regionen med arbetsplatser söder om stan. Det är ju många gånger som man har tänkt: ”Om jag vore riksdagspolitiker…”.

Vad har varit roligast under din tid som Huddingepolitiker?

– Massor. Det jag är mest stolt över att att vi som kommun har gått från att vara en blyg viol på södra sidan till att ta på oss ledartröjan för utvecklingen i hela södra Stockholm med utvecklingen av Flemingsberg och Spårväg syd.

Vad kommer du att sakna mest?

– Att fatta ett beslut och se effekten av det ganska snart. Vi kan besluta om en lekpark och inviga den tillsammans med barnen 1,5 år senare.

Och vad blir skönt att slippa?

– Jag kan ju inte säga långa, enformiga möten för det lär jag få i riksdagen också. Jag kommer nog att sakna det mesta, men det ska bli kul med ett nytt kapitel i livet.

Fakta

Paddlar på Drevviken

Namn: Malin Danielsson

Ålder: 42

Familj: Man och tre barn

Bor: Trångsund

Intressen: Jag gillar att läsa, träna och vara ute i naturen. Att paddla på Drevviken är underbart.

Visa merVisa mindre