För fem år sedan hade Daniela Gherman, student på Bosön, knappt rört en skivstång. Nu har hon flera internationella tävlingar i bagaget med bland annat ett juniorguld och Nordenrekord i tyngdlyftargrenen ryck.

– Det har varit som att blinka och öppna ögonen igen, säger hon.

Mitt i träffar henne på ett träningspass i Framgångshallen på Bosön där hon bor och studerar. Bara ett par dagar senare ska hon som en av sex svenskar åka till Moskva och tävla i EM i olympisk tyngdlyftning.

Kommer från friidrott

85 kilo, 95, 105, 110, 115. Daniela trär tyngre och tyngre vikter på skivstången. När hon först häver upp stången på bröstet och sedan stöter upp den över huvudet på raka armar, vibrerar hela hallen av energi. "Kom igen Dani", ropar någon.

Någonstans vid runt 100 kilo blir jag nyfiken på hur vikten känns. Jag kan inte rubba den. Inte fotografen heller. Men tillsammans lyfter vi stången i varsin ände.

Daniela Gherman kommer från skånska Kristianstad, dit hon flyttade som åttaåring från Rumänien. Som barn och tonåring var det friidrott som gällde för henne.

– Det var sprint, spjut och häck och kast för mig, säger hon.

I slutet på hennes friidrottskarriär fick hon börja gå på gym. Hennes tränare visade henne tekniken i momenten stöt och ryck.

– Jag var mycket, mycket dålig. Det var komplicerat och jag förstod inte.

Men när hon drog på sig en skada vände det.

– Jag passade på att bli starkare. Jag fattade rätt snabbt att det gick fort för mig.

Själva tävlandet halkade hon mest in på. Tränaren på gymet där hon körde behövde en tjej i sin tyngdlyftningsserie och sedan rullade det på.

Alla känslor

Traditionellt är tyngdlyftning en mansdominerad sport. Men den svenska truppen som åker till EM i Moskva består av fem tjejer och en kille. Conny Karlberg, chef för tester träning och rådgivning på Bosön, menar att crossfittrenden har lockat många till tyngdlyftningen.– Man får corekontroll och därifrån kommer styrkan och explosiviteten. Tyngdlyftning har blivit väldigt stort på Bosön, säger han.

Daniela Gherman tycker att styrka och kvinnlighet hör ihop.

– Vi kvinnor anses inte så starka, eller hur. Men det där spelar ingen roll längre. Styrka är också vackert.

Hon tror att det kan finnas en oro att att man förvandlas till "värsta stora djuret" med bodybuilder-muskler i takt med att man blir starkare.

– Men det är i princip omöjligt utan preparat. Se på mig, jag har vägt 63 kilo sen jag gick i femman.

För henne har tyngdlyftningen också en djupare innebörd är att bara lyfta.

– Jag släpper ut mina problem när jag lyfter. Min aggression, min förvirring, alla känslor kommer ut där.

Hon gillar att pusha sig själv. Att driva på, krossa barriär efter barriär. Och så passar tyngdlyftningen den som ser sig själv som värsta motståndaren.

– Jag har kört lagidrott förut och jag passade verkligen inte in. Jag krävde för mycket av mina lagkamrater och pushade dem så hårt att de slutade gilla mig. Att tävla individuellt det bästa för mig. Här har jag inga gränser.

Vad vill du säga till dem tvekar inför att börja lyfta?

– Plocka en skivstång och bli stark, så kan du skydda sig själv och visa var skåpet ska stå. Det är bra att vara stark. Varför ska man inte var stark?