Trollkarlen från Skog-oz. Daniel Karlsson har fortfarande en bit kvar till engelsmannen Ron Hills världsrekord: Han sprang varje dag i 52 år och 39 dagar innan hans streak tog slut 2017. Foto: Claudio Britos

Daniel springer varje dag året runt

Daniel Karlsson hatade att springa. Nu har han sprungit en gång om dagen i över ett år. Han är trollkarlen, barnboksförfattaren och numera den bloggande träningsnarkomanen från Skogås.

  • Publicerad 16:37, 1 mar 2019

– Vad springer du för?

En äldre kvinna hejdas i steget när Daniel flyger förbi i löpspåret i en liten skogsdunge i Skogås.

– För livet tror jag! replikerar han och flyger vidare.

Han var som de flesta av oss. Han avskydde att löpa. Det gjorde ont i benen och musklerna, han fick andnöd och det allra värsta: Det var enformigt, tråkigt.

Han drev en stand up-klubb och åt och drack allt annat än hälsosamt.

Nu har Daniel precis kommit över en magisk gräns: Han har sprungit varje dag i över ett år.

Han är på en så kallad runstreak, ett träningsfenom som blivit allt vanligare de senaste åren. Idén är att man ska springa minst 1,6 kilometer varje dag, utan uppehåll. Hans framsteg dokumenterar han på bloggen Träningstrolleri med målet att inspirera andra människor att lära sig att älska löpning.

– Folk tror att det är något radikalt, att man går ut och springer en halvmara varje dagoch pressar sig själv till spygränsen. Men det är inte alls det det handlar om. De flesta som runstreakar är 30–40-åriga föräldrar som kör väldigt långsamt och oftast korta distanser. Det handlar snarare om att få in rörelse varje dag. Jag har sett folk som gått från att inte alls träna till att springa kortaste distansen 1,6 kilometer om dagen, väldigt långsamt, som blir otroligt stolta över sig själva och plötsligt älskar löpning.

Det är det bästa med att springa. Att springa genom vitsippefält om våren och pudersnö i vintrigt sagoland om vintern.

Att bloggnamnet innehåller ordet trolleri är ingen slump. Daniel har länge jobbat som trollkarl och är bland annat känd som programledare för barnprogrammet ”Den itusågade kaninen”.

Han skriver också barnböcker och har enligt uppgift flera på gång. Men just nu ligger allt fokus på en annan bok: Boken om hans löpningsfilosofi.

– Jag frågade mig själv varför jag alltid misslyckades med att komma igång med träningen. Vad skiljde mig från dem som kan? Då insåg jag att det beror på att de har en mycket bättre bild av träning. Löpning var ju det värsta jag visste. Vad behövde jag för att börja gilla det?

Han började med att köpa nya löparskor och kläder och fick en liten kick och sedan började han med att springa extremt långsamt.

– Plötsligt skrek inte musklerna och jag kunde ta in omgivningen, njuta av naturen.

Han tycker att det är viktigt att man inte straffar sig själv för det man inte lyckas med, att man inte når upp till samma nivå som andra. Istället ska man bygga upp en stolthet över det man faktiskt gör. Den konkreta siffra som en runstreak innebär kan vara en sådan metod, menar han.

Han har fortfarande en bit kvar till runstreakrekordet på 52 år och 39 dagar.

Hurtbulle. Daniel definierade sig länge som ickelöpare och såg ner på hurtbullarna i tajts.

När vi träffar Daniel i hemmet i Skogås springer de tre barnen ut och in genom ytterdörren för att leka i sandlådan. Det har gått 371 dagar sedan hans senaste löpfria dag.

Har du aldrig haft en dålig dag och inte velat?

– Bara en, när vi var tvungna att hastigt avliva hunden. Då kändes det totalt oviktigt och jag ville bara skita i det. Det var typ dag 30. Men till slut gjorde jag det bara, jag sprang och grät samtidigt. Det lindrade lite.

Gruset knastrar under springskorna och Daniel har för första gången i år shorts på sig. Nu längtar han efter nästa stora naturupplevelse som löpningen ger.

– Det är det bästa med att springa. Att springa genom vitsippefält om våren och pudersnö i vintrigt sagoland om vintern.

Hur är Huddinge som löparkommun?

– Jättebra, jag brukar springa bort mot Ågesta och det är helt fantastiskt. Särskilt när man springer längre distanser så upptäcker man så mycket man aldrig annars hade sett. Jag funderar faktiskt på att anordna ett ultralopp på Huddingeleden.

När vi lämnar ska Daniel snart ut i löpspåret. Han förbereder sig för nästa utmaning, att springa Vasaloppets 90 kilometer.

Daniel Karlsson

Ålder: 40 år.

Bor: Skogås.

Yrke: Trollkarl, barnboksförfattare, bloggare och tidigare programledare på Barnkanalen.

Familj: Sambo Ann-Elise och barnen Linnéa, Alexander och Kevin.

Visa merVisa mindre