Daniel -printar sina prylar

Huddingebon Daniel Norée har skrivit ut sina barn i en 3D-skrivare. Han har också tillverkat en radiostyrd bil, reservdelar till grannar och printat leksaker.

  • Publicerad 13:59, 29 sep 2014

Leksaksmaskinen, det var det första namn barnen gav Daniel Norées 3D-skrivare.

I barnens rum finns hemmaprintade prylar, tågräls till Lego, smådjur och Minecraft-figurer. I vardagsrummet syns små byster i plast på barnen, även de utskrivna i 3D.

Daniel Norée har också skrivit ut en större radiostyrd bil. Metalldelar och elektronik är köpta, men alla plastdelar är tillverkade i hemmet i 3D-skrivarna.

Grannarna har inte varit sena att uppvakta den nya tekniken.

– Jag har lovat att skriva ut lite reservdelar till grannens dusch. Jag hjälper dem faktiskt ganska ofta med smågrejer, säger Daniel.

I dag har han tre 3D-skrivare hemma och en scanner, som gör att man kan printa ut prylar som man läser in i datorn. Vill man inte designa själv så finns sajter som har tusentals färdiga modeller till olika prylar, som mobilskal, att ladda hem och skriva ut.

Är man lite finurlig så kan man bredda användandet.

– I stället för att skicka skolfoton på julen till föräldrarna så brukar vi scanna barnen och skriva ut byster och posta i stället.

En 3D-skrivare kan kosta mellan 2 000 och 30 000 kronor att köpa, berättar Daniel Norée.

Varken Svensk handel eller Elektronikbranschen har några siffror på hur populära de är.

– Vi vet att en del säljs så det är inte så nytt längre. Jag tror att det här kommer stort i framtiden, men det kommer att ta ett tag. Priset måste kanske ner lite först, säger Klas Elm, vd för branschorganisationen Elektronikbranschen.