Daniel Källenfors i höstas då han blev vald till moderaternas förstanamn. Foto: Anna Wilson

Daniel Källenfors ny ordförande på Lidingö

Daniel Källenfors (M) tar över som kommunstyrelsens ordförande när Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) slutar. Moderaterna räknat med att Källenfors blir kvar på posten efter valet. – Vi brukar få många mandat på Lidingö, säger Christer Åkerhielm, valberedningens ordförande.

  • Publicerad 16:37, 20 jun 2018

I måndags stod det klart att Daniel Källenfors (M) tar över som kommunstyrelsens ordförande när Anna Rheyneuclaudes Kihlman slutar innan mandatperioden har gått ut.

Källenfors valdes vid kommunfullmäktiges sammanträde den 18 juni. Han innehar posten mellan 1 augusti och 31 december, då nyvalda politiker ska inta stadshuset efter valet i höst.

Moderaterna räknar dock med att Källenfors blir kvar även efter valet.

– Förutsatt att vi har regeringsställning då. Men vi utgår från att vi kommer få många mandat även efter höstens val, säger Christer Åkerhielm (M), ordförande för moderaternas valberedning.

Valet av Daniel Källenfors var dock inte helt okontroversiellt. Miljöpartiet var kritiska.

– Det kandidat som man har fört fram har inte fått mandat från väljarna, säger Patrik Sandström (MP).

Källenfors står för politisk kursändring

Patrik Sandström menar att Källenfors står för en politisk kursändring som Lidingöborna inte röstat fram.

– Den politik som Daniel gått ut med är att bygga så litet som möjligt. Den politiken har väljarna inte sagt sitt om. Det är litet arrogant arrogant mot Lidingöborna, tycker jag.

Han accepterar valet men hade hellre sett oppositionspolitikern Amelie Tarschys Ingre (L), på posten.

Solklart okej

Valberedningens ordförande Christer Åkerhielm menar dock att det är solklart att varje parti får utse sin egna kandidater på de poster de tilldelats.

– Vi har representativ demokrati. Daniel har blivit vald i vår inre demokrati. Vi ser men tillförsikt, stora förhoppningar och spänning fram mot detta, säger han.

Mitt i väntar på en kommentar från Daniel Källenfors själv. På Lidingö stads hemsida kommenterar han sin nya post såhär:

” Jag tackar för förtroendet att leda staden och arbeta för ett bättre Lidingö med våra tre huvudfrågor. Vi ska lyssna på Lidingöborna, ha en varsam byggpolitik och arbeta för ekonomiskt ansvarstagande”.