Daniel Helldén är stadshusets okrönte tidningskung. Foto: Mitt i

Daniel Helldén den stora vinnaren i mediafajten

Miljöpartiet är bara det fjärde största partiet i Stadshuset. Men tidningarna älskar att skriva om MP:s omslagspojke. Daniel Helldén är överlägsen vinnare i mediafajten.

  • Publicerad 14:49, 12 okt 2019

12 oktober 2018 skickade Allianspartierna M, C, KD och L ett gemensamt pressmeddelande tillsammans MP.  Partierna berättade att de tillsammans ämnade att styra Stockholm de kommande fyra åren.

Daniel i topp

Finansborgarrådstolen tog Moderaternas Anna König Jerlmyr och hon har sedan dess varit stans mäktigaste politiker, på pappret. Men medierna har en helt annan favorit. Det kanske inte är en överraskning men trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) slår henne med hästlängder när det handlar om att synas på tidningarnas sidor.

Journalister gillar Miljöparitet?

Att journalister intresserar sig extra för just miljöpartister är en vanlig missuppfattning, som inte visat sig stämma. Det menar medieforskaren Bengt Johansson på Göteborgs universitet. Däremot kan Daniel Helldéns starka närvaro i nyhetsrapporteringen ha andra orsaker:

– I ett koalitionsstyre kan ju mindre partier få mer utrymme än vad som speglar väljarnas mandat. Men om man som i Stockholm har ett borgerligt styre är det kanske så att man inte väntar sig lika mycket miljöpartistisk politik, vilket gör att Helldén sticker ut. Det som sticker ut är intressant att skriva om.Fakta

Antal träffar i Retriever:

”Daniel Helldén” (MP): 1 533

”Anna König Jerlmyr” (M): 793

”Lotta Edholm” (L): 597

”Karin Ernlund” (C): 466

”Jonas Naddebo” (C): 417

”Erik Slottner” (KD): 397

På Sajten Retriever samlar de artiklar som publicerats i tryckt media i Sverige. Här kan du också söka på namn och ord. Vi sökte på de olika gruppledarna vars parti ingår i Stadshusets majoritet. Sökperioden var 2018-10-12 till och med 2019-10-10. Anledningen till att Centern fick två personer på listan är att den ena är föräldraledig sedan i vintras och den andra vikarierar som gruppledare.


Fakta

Antal träffar på Google:

”Lotta Edholm” (L): 87 600

”Daniel Helldén” (MP): 71 500

”Erik Slottner” (KD): 61 200

”Anna König Jerlmyr” (M): 56 500

”Karin Ernlund” (C): 18 500

”Jonas Naddebo” (C): 16 500

Sökningen gjordes 2019-10-11