Oväntat besök. Daniel Volle har gett bortglömda tavlor nytt liv. Foto: Per Brandt

Daniel är den hemliga konstnären

Oljemålningar med popstrofer – på träd och broar. Daniel Volle är mannen bakom konst som dykt upp på oväntade ställen på Kungsholmen.

  • Publicerad 16:07, 22 okt 2021

Jag hoppas att de flesta gillar dem och tycker att det är kul.

Den som har gått igenom Kronobergsparken, Barnhusbron eller längs Kungsholms strandstig har kanske sett dem – tavlorna som hängt i träd, buskage eller fastspända på räcken.

Gamla oljemålningar med nya textrader på signerad
@lycknad. På ett Instagramkonto för signaturen finns koordinater till var tavlorna satts upp. Och det är inte bara på Kungsholmen utan även på Södermalm och Östermalm som de finns till allmän beskådan.

Vem som döljer sig bakom gatukonsten? Kungsholmsbon Daniel Volle.

Drömde om tavlor

Idén kom bokstavligen i en dröm. Han drömde att han skulle göra något sådant av alla de tavlor han har samlat på sig från Myrorna och Stadsmissionen genom åren.

– Jag drömde att folk skulle gå omkring och så helt plötsligt satt det tavlor i träden. Jag gillar när det händer något i det offentliga rummet.

På varje tavla har han skrivit en strof eller textrad från svenska artister som Håkan Hellström, Veronica Maggio, Hemliga Klubben eller Laleh.

Hallå där! Tavlorna har suttit på broar, som här vid Rålis... Foto: Per Brandt

... men även i träd som här vid Kungsholms strand. En del sitter kvar. Andra inte. Foto: Per Brandt

Men han drog sig först för att måla på tavlorna berättar han.

– Jag var lite nojig att några skulle tycka att jag förstör tavlorna. Men de här tavlorna har stått på Myrorna och Stadsmissionen i många år och många köper såna här bara för ramarna. Då tycker jag att det är bättre att motivet får synas igen så att folk får en chans att se dem igen på ett nytt sätt.

Några av tavlorna som sattes upp har försvunnit, antingen kastas men han berättar även om att någon fått följa med hem till någons bostad och fått en ny plats på väggen. Nu gör han sig redo för att sätta upp flera nya konstverk.

– Jag har minst 20 tavlor kvar att sätta upp. Sedan får vi se om de får sitta kvar, men jag har svårt att se att någon kan tycka att det är nedskräpning. Jag hoppas de flesta tycker gillar det och tycker att det är kul.

– Jag försöker alltid para ihop raderna med rätt sorts motiv för jag vill att folk på något sätt ska känna igen något. På så sätt kan både musiken höras igen och tavlorna synas igen.

Även om han inte har sysslat med musik själv har den en stor plats i hans liv, mycket efter hans pappa den bortgångne stjärnproducenten Dag ”Denniz Pop” Volle.

– Jag har vuxit upp med musik omkring mig, även om svensk musik kanske inte var något han sysslade med. Men jag gillar svensk pop. Jag gillar texter väldigt mycket och har plockat rader ur låtar som sticker ut. När man är uppvuxen i en studio så kanske man har ett annat sätt att se på musik, man lyssnar lite annorlunda.

Men han drog sig först för att måla på tavlorna.

– Jag var lite nojig över att någon skulle tycka att jag förstörde tavlorna. Men de har stått på Myrorna och Stadsmissionen i många år, många köper dem bara för ramarna. Då tycker jag att det är bättre att motivet får synas igen så att folk får en chans att se dem på ett nytt sätt.

Inte nedskräpning

Några av dem som sattes upp har försvunnit. Vissa har kastas bort men han berättar även att något verk har fått följa med någon hem och fått en ny plats på väggen.

– Jag har minst 20 tavlor kvar att sätta upp. Sedan får vi se om de får sitta kvar, men jag har svårt att se att någon kan tycka att det är nedskräpning. Jag hoppas att de flesta gillar dem och tycker att det är kul.

– Jag försöker alltid para ihop raderna med rätt sorts motiv för jag vill att folk på något sätt ska känna igen något. På så sätt kan både musiken höras och tavlorna synas igen.

Flygande Kungsholmsbo

Namn: Daniel Volle.

Ålder: 34.

Bor: Kungsholmen.

Familj: Sambo och nyförlovad.

Jobbar med: Styrelseledamot för Body­flight

Visa merVisa mindre