Dani-L från norrort ska erövra Sverige

För två år sedan valde Danièl Nylander, som går under artistnamnet Dani-L, att satsa helhjärtat på musiken. I februari släpptes hans första singel och sedan dess har det bara gått uppför.   Nu är han aktuell med sin första musikvideo.  – Jag och mitt team ska erövra Sverige, säger han. 

  • Publicerad 14:02, 3 jul 2020

Danièl Nylander bor i Upplands-Bro men har alltid haft starka relationer till Järfälla där han gick i grundskola, dansade och spelade teater. 

– Men jag hänger över hela pendeltågslinjen och hela norrort är mitt hem, säger han. 

Det är ingen tvekan om att norrorts egna Dani-L gjort intryck på hiphopscenen med sina texter om framför allt giftig kärlek, relationer och ensamhet. 

I studion i Solna omvandlar Danièl Nylander sina jobbiga känslor till musik. Foto: Sara Frisk

Gav allt för musikvideon

Senast var han med i P3 Din Gata som första artist att ha gjort en medley av tre låtar. Samtidigt uppmärksammades singeln Ingen tid av Spotify.

Nu är han aktuell med sin första musikvideo till låten INTE RÖRA. En musikvideo som plockats upp av Kingsize magazine, Sveriges största hiphopmagasin. 

– Det känns fantastiskt. Det är jättekul att det sakta men säkert börjar att hända grejer. Vi gav verkligen allt för den här musikvideon och låten är det mest unika vi gjort soundmässigt, säger Danièl Nylander. 

Danièl Nylander och hans bundsförvant Oscar Näckdal, Paradono. “Vi klickade direkt över att båda gör musik om känslor och hanterar våra egna genom att göra musik”, säger Danièl Nylander. Foto: Kristoffer Gunnarsson

Romans som dödar

INTE RÖRA handlar om att vara blind för sanningar i ett förhållande och att se förbi de saker som man vet är destruktiva. Låten är producerad av Danièl Nylander och bundsförvanten Paradono. 

Musikvideon följer temat på låten och är gjord tillsammans med Christian Ingels på Ingels Arts. En romans dödar till slut de två parterna i en eld som inte får röras och slutligen bränner upp allt hopp de delat på varsin sida av elden. 

– Det är flera som har skrivit till mig att det är en av de bästa musikvideorna de har sett. Det är väldigt kul att så många blivit berörda, då känner man att man gör någonting rätt, säger Danièl Nylander.  

En kamp mot eld

Elden i videon symboliserar kampen när båda parter vill gå längre men samtidigt vet att det inte är bra för dem. 

– Man bränns om man går igenom elden men blir också olycklig på varsin sida. Båda alternativen ger samma resultat, säger Danièl Nylander. 

Här i studion spenderar Danièl Nylander en stor del av sin tid. ”Ibland sover jag till och med över”, säger han. Foto: Sara Frisk

Ska erövra Sverige

Sedan Mitt i träffade Danièl Nylander inför hans första singelsläpp i februari har framtidsmålet utformats. Han tänker inte sluta förrän han och teamet tillsammans har erövrat Sverige.

– Det här släppet är ett steg på vägen mot att ta över Sverige. Jag och mitt team jobbar mot att bli störst här och inom två år räknar vi med att vara på toppen. Grammis 2022, säger Danièl Nylander. 

Men hur skulle det kännas om ni inte nått dit om två år?

– Man måste ju ha ett större mål att satsa mot och delmål på vägen. Det skulle vara tråkigt men då är vi där om tre år istället. Varje liten sak som händer desto närmre kommer vi.

Fakta

Danièl Nylander

Artistnamn: Dani-L

Ålder: 22 år

Bor: Upplands-Bro

Aktuell med: En musikvideo till låten Inte röra.

Skriver på: Svenska ”Allt i mitt huvud är ju på svenska”

Började skriva låtar: Vid tretton års ålder.

Första stora musikupplevelsen: Akon – Sorry, Blame It On Me ”Det var då jag förstod kraften i musiken”

Favoritartister: Mwuana och Parham

Favoritlåtar: Jag bryr mig av Mwuana och Fingertoppar av Parham

Intressen: Allt som har med musikbranschen att göra

Nästa släpp: En specialversion av INTE RÖRA, en kontext med spoken word poesi till låten och en youtubevideo om hur den gjordes släpps den 8 juli. Om en månad släpps en ny singel och senare under sommaren släpps även en EP inspelad i New York.

Instagram: @dani.l.lyssna

Visa merVisa mindre

Fler saker på gång

Det finns planer på fler musikvideor men mer om det kan Danièl Nylander inte berätta än. Men på onsdag, 8 juli, släpps en specialversion av INTE RÖRA och en kontext med spoken word poesi för att ge en större känsla för låten. 

– Samtidigt kommer vi lägga upp en youtubevideo om hur vi gjorde låten. Sen släpps också en ny singel nästa månad och senare under sommaren släpps en EP som är inspelad i New York, säger Danièl Nylander.

Fakta

Danièls bästa tips

Danièl Nylander har tre tips till dig som funderar på att släppa musik:
  • Var dig själv! ”Det är en klyscha, men det är verkligen så. Hitta dig själv och gör bara sådant du är bekväm med.”
  • Gör musik du kan stå för!
  • Våga satsa! ”Nu i efterhand kan jag ångra att jag inte vågade tidigare, det är ändå så man lär sig på bästa sätt, genom att testa.