Epok. En epok tar slut i Danderyds kommunfullmäktiges historia med flytten från slottet till Mörby centrum. Foto: Mikael Anderson

Danderydspolitiker tvingas flytta från slott

Danderyds politiker tvingas flytta när lokalerna blir för små. ”Efter nästa val kommer vi inte få plats på slottet” säger kommunfullmäktiges ordförande, Boris von Uexküll (M).

  • Publicerad 11:30, 22 okt 2021

Det är klart att det är en epok som går i graven - Sahlström

Boris von Uexküll (M) ordförande i kommunfullmäktige. Foto: Kristian Pohl

Det är inte många kommuner i Sverige som håller sina sammanträden i ett slott.

Snart kan det dock vara slut på den traditionen i Danderyd, då kommunfullmäktige tvingas flytta när antalet förtroendevalda växer.

Orsaken är platsbrist helt enkelt, säger fullmäktiges ordförande, Boris von Uexküll (M).

– Efter nästa val får vi ytterligare sex ledamöter i fullmäktige, från 45 till 51. Då får vi inte plats längre i Banérsalen, tyvärr.

Flyttar till Mörby

Den nya platsen blir Mörby torg, alltså i kommunens nyrenoverade lokaler inne i Mörby centrum.

En del av kommunens verksamheter kommer dock stanna på slottet. Men Boris von Uexküll berättar att det är en lång tradition som nu kommer ta slut.

– Ja, det är mycket sorgligt. Den här vackra miljön, traditionen och stämningen som finns på slottet. Det är tråkigt på många sätt och jag tror jag de flesta känner så.

En fördel med Mörby centrum är att lokalerna blir mer tillgängliga.

– Det kommer fungera lika bra, tror jag. Mörby centrum erbjuder bra och moderna lokaler, och det finns gott om rum för gruppsammanträden.

Slutet av en epok

Centerns gruppledare, Siv Sahlström, har suttit som ledamot i fullmäktige sedan 1976. Hon välkomnar flytten.

– Det är klart att det är en epok som går i graven, säger hon.

– Men det är en basfråga att invånarna också ska ha tillgång till våra möten, och på slottet får vi helt enkelt inte plats. Det är en traditionsrik plats och jättefint, men det här blir mer tillgängligt. Det är bra med flytten.

2017, Banersalen. En bild från ett fullsatt möte i Banersalen, 2017. Foto: Kevin Wedin

En politisk plats med anor

Djursholms slott uppfördes i början av 1800-talet och har sedan länge varit en plats för beslutande nämnder i socknen. 1971 bildades Danderyds kommun, när Danderyds köping och Djursholms stad slogs ihop, i samband med kommunreformen.

Sedan dess har kommunfullmäktige med 45 ledamöter hållit sina kommunfullmäktigemöten på slottet. Från och med nästa val får Danderyd sex nya ledamöter, totalt 51 stycken.

Visa merVisa mindre