Danderydselever erbjuds stöd under påsklovet

Efter terrordådet på Drottninggatan håller flera skolor i Stockholm öppet för elever som vill prata med någon vuxen och få stöd trots att det är påsklov. Danderyds gymnasium är en av dessa.

  • Publicerad 10:12, 12 apr 2017

Danderyds gymnasium håller öppet för elever som behöver prata med någon efter fredagens terrordåd i centrala Stockholm. En del elever har sökt sig till skolan och gymnasiechefen Viktoria Wallin tycker det är viktigt att eleverna känner att de kan få stöd.

– Det är viktigt att alla vet att det finns hjälp att få. Vi har både skolsköterska och kurator på plats och håller skolan öppet trots att det är påsklov. Attacken hände på fredagen precis i anslutning till att alla gick på påsklov och många elever var inne i stan, säger Viktoria Wallin.

Viktoria tycker att det är skrämmande att attacken var utformad för att göra så mycket skada som möjligt.

– Det finns en dubbelhet i det här. Vi vet ju hur Drottninggatan brukar se ut en fredagseftermiddagar. Det som har hänt är fruktansvärt tragiskt med alla skador och dödsfall. Samtidigt finns en känsla i mig att det är skönt att det inte blev mycket värre, säger Viktoria Wallin.

När elever och personal kommer tillbaka från påsklovet fortsätter skolans arbete med att fånga upp eventuella oroliga elever. Riktade stödinsatser till personalen kommer att genomföras för att kunna bemöta elevernas funderingar.

– Vi har samtliga i elevhälsoteamet på plats och har gjort omprioriteringar för att vara tillgängliga direkt efter lovet. Vi riktar stödinsatser till personalen för att kunna möta våra elever. Det är viktigt att man som vuxen är lugn i situationen. Jag minns hur oroliga eleverna var efter attackerna ute i Europa och nu är det så mycket närmre, säger Viktoria Wallin.

Läs mer:


Lyckade insatser på Danderyds sjukhus